Povestea „ciucalatei” de la Iaşi, afacerea trăsnet a două moldovence
Ciucalata de la „Cofeturi şi zaharicale” a apărut pe piaţa din Iaşi de aproape două luni. Produsul a fost imaginat de două prietene, Angela Nicolau (48 de ani) şi Ana Maria Nazarie (51 de ani), care şi-au abandonat locurile de muncă şi au investit într-o „nebunie” de afacere care îi atrage pe clienţi să le cumpere toate dulciurile, de la tradafiri de ciocolată, la personaje năzbâtioase din desenele animate.
Povestea cofeturilor de la Iaşi a pornit de la o pasiune extraordinară pentru dulciurile de casă. Pentru că singurele dulciuri pe care le vedea când era mică erau cozonacii, plăcintele şi tortul, Angela şi-a propus să înveţe singură să-şi facă bunătăţi după reţetele Sandei Marin.
În fiecare duminică, încerca o reţetă nouă, iar dacă rezultatul nu arăta ca la carte, insista până când minunea părea făcută la cofetărie. „Când am încercat prima dată reţeta de ecler, când am pus la cuptor şi am văzut că ca nu se face cum trebuie, am luat absolut toată compoziţia şi am aruncat-o la coşul de gunoi. Mama a făcut o criză de nervi pentru că era perioada când se stătea la rând pentru alimente, dar nu a avut ce face pentru că mie aşa mi-a venit. Să arunc şi să încerc iar, până când iese cum trebuie”, şi-a amintit ieşeanca.
„Ciucalata e un fel de ciocolată de casă, dar nu e făcută cu lapte praf, cu cacao, este numai din ciocolată belgiană, Belcolade, cu un pic de lapte condesat, plus migdale, alune, nuci, stafide, merişoare, portocale. Numele a fost dat de nepoţelul meu de 12 ani care m-a întrebat «de ce nu-i spui ciucalată?». Ne-a sunat foarte frumos la amândouă şi de atunci i-am zis ciucalată”, a mai spus Angela.