Pregătiți-vă pentru cel mai scump Crăciun din ultimii ani. Au explodat prețurile ingredientelor esențiale. Deserturile vor fi un lux

Ultima actualizare:

Scumpirile ingredientelor esențiale lovesc industria alimentară Crăciunul 2024 se anunță a fi cel mai scump din ultimii ani, iar efectele se vor resimți din plin pe mesele de sărbătoare. Brutarii, cofetarii și patiserii din întreaga lume sunt deja în alertă, confruntându-se cu scumpiri semnificative ale principalelor ingrediente folosite în produsele de bază, precum untul, laptele, ciocolata și ouăle.

Crăciunul 2024 – Cel mai scump din ultimii ani

cumparaturi supermarket alimente  shopping verifica garantia pret jpeg

Scumpirile aplicate la ingredientele esențiale amenință să ridice prețurile pentru prăjituri, pâine, torturi și alte preparate specifice sezonului festiv, făcând din Crăciunul 2024 un moment greu de gestionat pentru comercianți și consumatori deopotrivă.

Untul - creșteri record

În septembrie 2024, prețul untului european a atins un nivel record pe piețele internaționale, fiind tranzacționat la 8.706 dolari pe tonă metrică. Această creștere reprezintă un salt impresionant de 83% față de aceeași perioadă a anului precedent. În condițiile în care untul este unul dintre cele mai importante ingrediente în preparatele de Crăciun, de la prăjituri la patiserii, aceste scumpiri pun o presiune uriașă asupra producătorilor din industria alimentară.

„Nu mai avem somn. Scumpirile ne forțează să creștem prețurile, iar clienții sunt nemulțumiți”, declară un brutar din București. „Nu știu cum vom reuși să facem față în perioada Crăciunului.”

Ciocolata, un lux tot mai inaccesibil

Pentru producătorii de dulciuri din ciocolată, anul 2024 este deja un coșmar. Prețul ciocolatei a crescut cu 11% în ultimul an, o majorare considerabilă în comparație cu alte produse alimentare. Acest salt de prețuri vine pe fondul crizei de materii prime și al cererii tot mai mari.

„Ciocolata nu a fost niciodată mai scumpă. Cumpărătorii s-ar putea confrunta cu un adevărat spectacol de groază în această iarnă, când dulciurile din ciocolată vor deveni un lux pentru multe familii”, afirmă un producător de dulciuri din Londra. Pe 31 octombrie, de Halloween, britanicii spun că vor reduce drastic cheltuielile și privesc îngrijorați spre Crăciun.

Laptele și ouăle, alte ingrediente lovite de scumpiri

Laptele, un alt ingredient vital în prepararea produselor de Crăciun, a devenit mai scump din cauza scăderii producției. Fermierii din întreaga lume se confruntă cu prețuri mari la furaje, dar și cu boli în rândul vacilor și ovinelor.    

În acest context, producătorii de produse lactate au fost forțați să majoreze prețurile, afectând direct consumatorii.

Ouale, esențiale pentru patiserii și cofetarii, au urmat un trend similar, crescând semnificativ ca preț, iar perspectivele pentru următoarele luni sunt sumbre.

Crăciunul 2024, o provocare pentru toți

În timp ce brutarii, cofetarii și patiserii încearcă să găsească soluții pentru a absorbi aceste costuri fără a transfera toată povara asupra consumatorilor, se pare că Crăciunul din acest an va fi unul dintre cele mai costisitoare din ultimele decenii.

Așadar, Crăciunul 2024 va fi marcat de noi provocări financiare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
credit bancar foto shutterstock jpeg
pizza cu aur 2 jpeg
codex da vinci
index png
cafea turceasca istock jpg
gandac puturos jpg
sofer somn obosit shutterstock png
caine Foto Ilegis jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net