Prețurile la alimentele de bază, plafonate încă 60 de zile. Negocierile cu retailerii au durat trei ore

Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis prelungirea cu 60 de zile a ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază decisă anul trecut urmează să expire la 31 ianuarie.

Guvernul a prelungit până la 1 aprilie plafonarea prețului la alimentele de bază
Guvernul vrea să plafoneze prețurile la produsele din coșul de Paști al românului.Foto:economica.net

Pe 17 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu anunțase măsura, afirmând că îşi doreşte continuarea plafonării preţului alimentelor de bază. Motivul? Demnitarul a spus că sunt alimente de bază care sunt consumate de 50% din români şi aceste alimente de bază sunt necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii.

Luni, reprezentanții Guvernului Ciolacu au negociat cu reprezentanții marilor lanțuri alimentare și au ajuns după trei ore de negocieri la o decizie: prelungirea cu 60 de zile a ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază

Cum motivează Marcel Ciolacu decizia

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook preluat de news.ro

Guvernul Ciolacu vrea plafonarea prețurilor la produsele de Paști

Ministrul Florin Barbu, reprezentant PSD în Guvernul Ciolacu a anunţat zilele trecute că Guvernul Ciolacu are planuri mari. Se va încerca plafonarea prețurilor produselor specifice Sărbătorilor Pascale dar surse guvernamentale au anunțat că încă nu s-a ajuns la un numitor comun între dorințele guvernanților și cele ale mediului de afaceri.

Potrivit datelor INS, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023, înainte de introducerea acestei măsuri, diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net