Psihologul criminalist Tudorel Butoi, despre cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară: IML poate să ne scoată din situaţia suspectului rezonabil

Ultima actualizare:

    Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a murit în decembrie 2020
Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a murit în decembrie 2020

Cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară în condiții încă neelucidate dă curs mai multor interpretări. După ce familia artistei a acuzat anchetatorii, profilerul Mihaela Brooks a susținut că există neconcordanțe între declarațiile soțului artistei, psihologul criminalist Tudorel Butoi spune cu tărie că numai medicii legiști pot face lumină în acest caz.

„De fiecare dată când am avut întâmplări de genul ăsta, între două persoane - acolo sunt soţul și defuncta - lucrurile nu au fost clarificate decât de Institutul de Medicină Legală. Când trimitem situaţii de genul acesta la IML, păi acolo întâlniţi medici şi specialişti care au văzut zeci de împingeri de pe scări şi zeci de căderi de pe scări. Oamenii ăia ştiu ce se întâmplă într-un traumatism prin împingere, care este aspectul leziunilor, care este profunzimea lor, care sunt zonele expuse şi ce înseamnă să precipiţi un organism pe scările acelea. De aceea, IML poate să ne scoată din situaţia suspectului rezonabil şi să ne împingă către un posibil făptuitor. Până atunci, gestionăm un conflict vechi, care mocneşte în tentativa soţului de a-şi găsi o altă relaţie, o femeie cu care să facă copii şi fragilitatea acestei mezzosoprane. De regulă, de la gând, de la intenţie se trece la exprimarea gândului şi punerea în fapt a gândului", a spus Tudorel Butoi, în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3

Sora artistei acuză anchetatorii că nu și-au făcut treaba 

Elena Hereș, sora mezzosopranei, spune, într-o scrisoare, despre modul în care s-a desfășurat ancheta, despre neconcordanțele din cadrul acesteia și despre întrebările la care nu a găsit răspunsuri. Aduce acuzații anchetatorilor, despre care consideră că nu și-au făcut datoria, scrie bzi.ro. „Afirmam anul trecut în luna mai, după tragicul «accident casnic» al surorii mele, că am încredere în oamenii legii, că își vor face datoria. M-am înșelat crezând acest lucru. Mi-au înșelat încrederea! Mi-au înșelat încrederea persoane care trebuiau s-o apere pe sora mea și să acționeze pentru a afla adevărul. Chiar mi s-a reproșat că mă agit prea mult și e de datoria lor să apere victima. Oare?! La vremea aceea aveam multe semne de întrebare legate de cele întâmplate. Acum am și mai multe întrebări fără răspuns pe care vi le prezint, urmând a trage singuri concluziile: De ce s-a așteptat două zile până s-a început ancheta la fața locului (în 12 mai 2020), deși poliția cunoștea «speța» din 9 mai 2020, ora 23:45?”, a spus Elena Hereș. Aceasta mai susține că sora sa avea urme de violență pe corp, deși oamenii legii i-au spus că nu.

Neconcordanțe între declarațiile lui Codrin Nicoară  

Profilerul Mihaela Brooks, femeia care s-a implicat în dosarul morții Mădălinei Manole și în dosarul Colectiv, a analizat în detaliu și dosarul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară și a descoperit mai multe neconcordanțe. Una din concliziile trase de aceasta este că artista a intrat în comă imediat ce a căzut de pe scări, desființând astfel declarațiile soțului solistei că ar fi vorbit cu ea de mai multe ori după accident.

„Întervin câteva neconcordanțe între declarațiile acordate de soțul Codrin Nicoară legate de locul unde a găsit-o pe soția sa căzută. Acesta le-a indicat inițial celor de la criminalistică zona situată între pragul ușii de acces în baie și prima treaptă a scării, pe parchetul gol din holul principal, contrazicându-se ulterior, în declarația scrisă, unde precizează că mezzosoprana căzuse pe partea stângă pe covor. Din măsurătorile realizate de criminaliști, rezultă faptul că între marginea covorului și baza scărilor este o distanță de 70 de centimetri de parchet din lemn. Tot soțul mezzosopranei a declarat că aceasta era în stare semiconștientă și chiar i-a spus că se simte rău și îi este greață. Un medic neurolog, care a analizat diagnosticul, spune că, „având în vedere natura și extinderea leziunilor, oricare dintre ele s-ar fi soldat în momentul producerii cu suspendarea stării de conștiență. Nivelul de afectare a integrității structurale a creierului exclude orice moment de recăpătare a conștienței după momentul producerii lor, ceea ce se poate observa cu ușurință în evoluția naturală a cazului”, deci în niciun caz femeia nu ar fi putut comunica și nici nu s-ar fi putut mișca”, a spus profilerul.  

Accidentul care a trimis-o pe artistă în comă 

Maria Macsim Nicoară a fost găsită de soțul ei sâmbătă, 9 mai, la ora 23:00, căzută la capătul scărilor din locuința lor și a fost așezată pe un pat. Ulterior, spre dimineață, pianistul a realizat că soția sa se află în stare critică și a cerut sfatul mamei sale. La ora 7.10, Viorica Nicoară, soacra mezzosopranei, a sunat la numărul unic de urgențe 112 și a cerut ajutor, spunând că nora sa a suferit un accident casnic și este inconștientă. Luând în considerare toate aceste aspecte, rezultă că mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a stat aproximativ opt ore în agonie.

Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a fost dusă la spital în stare critică. Doctorii de la Spitalul de Neurochirurgie au considerat că oamenii legii trebuie să știe despre starea artistei și să verifice cum s-a putut întâmpla ca un simplu accident casnic să îi producă leziuni atât de grave. Poliția a început imediat o anchetă. Așadar, au fost audiați mai mulți martori, rude ale artistei, însă, pentru că Maria Macsim Nicoară nu a putut vorbi, cercetările au bătut pasul pe loc. După decesul îndrăgitei artiste, soldat pe 23 decembrie 2020, cercetările nu au fost finalizate. Procurorii încearcă să afle dacă mezzosoprana a fost victima unui accident casnic sau dacă, în acest caz, a fost vorba despre altceva. 

Citește și: 

Profilerul Mihaela Brooks anchetează cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. La ce concluzii a ajuns

Sora mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, acuzații la adresa anchetatorilor: „De ce s-a așteptat două zile până s-a început ancheta la fața locului?”

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net