Raluca Turcan, despre salariul minim: „Trebuie să crească pentru că este mic”

Ultima actualizare:

    Raluca Turcan vrea să mărească salariul minim pe economie, dar nu a spus cu cât va creșteSursa foto: Facebook/Raluca Turcan
Raluca Turcan vrea să mărească salariul minim pe economie, dar nu a spus cu cât va creșteSursa foto: Facebook/Raluca Turcan

Raluca Turcan, ministrul Muncii a declarat că salariul minim în România este prea mic în contextul economic actual și va începe demersurile pentru majorarea lui începând cu anul viitor. „Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus Turcan, potrivit Agerpres.

Salariul minim pe economie ar urma sa creasca de anul viitor, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan, iar negocierile cu patronatele și sindicatele pe această temă vor începe în septembrie. 

Raluca Turcan: „Un salariu mic încurajează munca la negru”

Ministrul a recunoscut că, în prezent, salariul minim este prea mic pentru contextul economic actual. Ea a mai precizat că un salariu minim pe economie mic ar duce la încurajarea muncii nedeclarate sau parțial declarate. De asemenea, mai sunt acele cazuri în care angajatul are pe contract salariul minim pe economie, dar pe lângă acești bani mai primește în mână o altă sumă care nu este fiscalizată.

Turcan, răspuns corect la întrebarea care l-a aruncat în penibil pe ministrul de Finanțe

Întrebată de jurnaliști care este salariul minim pe economie, întrebare la care ministrull de Finanțe Dan Vâlceanu nu a reușit să răspundă, Turcan a afirmat următoarele: „Vă daţi seama că îl cunosc şi am negociat creşterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a spus Turcan.

În 2021, salariul minim brut este de 2300 de lei

În momentul de față, salariul minim pe economie, brut, este de 2300 de lei lunar, însă un român nu primește în mână mai mult de 1400 de lei. Asta înseamnă că, în condițiile în care prețurile cresc galopant, acești bani sunt insuficienți. 

În prezent, la nivel declarat sunt peste 1,6 milioane de români care încasează acest salariu minim pe economie, scrie site-ul StirileProTv. 

CITEȘTE ȘI: Orban, despre faptul că ministrul Finanţelor nu a ştiut care este valoarea salariului minim net: "Ar fi culmea să vă spun că mi se pare în regulă"

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net