Record de muncitori străini care lucrează în România. De unde sunt cei mai mulți migranți

Din 2020 până la începutul sezonului estival 2023, numărul cetățenilor străini din afara UE care au primit drept de ședere în România a crescut cu peste 55%, arată informațiile furnizate de Inspectoratul General de Imigrați. Sri Lanka și India sunt doar două dintre țările din care vin străinii să muncească în țara noastră.

Cei din Sri Lanka caută tot mai mult să lucreze în România Foto: Shutterstock
Cei din Sri Lanka caută tot mai mult să lucreze în România Foto: Shutterstock

A crescut numărul străinilor care muncesc în România

Numărul celor care au venit în România, în ultimii trei ani, să muncească a crescut de 2,5 ori. Datele arată că, deși România a depășit numărul de angajați străini pe care și l-a propus în 2022, există o nevoie și mai mare de lucrători din afara țării, conform solicitărilor depuse de angajatorii români.

 Permise de ședere pentru cei din Nepal, Sri Lanka și India

Comparativ cu perioada 2013-2018, principalele țări de proveniență ale migranților sunt cu totul altele. Azi, din totalul de peste 130.000 de permise de ședere (peste 50% pentru angajare), cele mai multe au fost emise pentru migranți din Nepal, Sri Lanka, India și Bangladesh și au intrat în top 10 și cetățenii din Tadjikistan sau Pakistan.

În urmă cu un deceniu, în 2013, erau emise puțin peste 11.000 de permise de ședere în România, iar migranții erau preponderent cetățeni din Moldova, Turcia, China, SUA, Israel, Tunisia sau Serbia.

România, deficit major de muncitori 

România se confruntă cu un deficit de muncitori, iar soluția aducerii forței de muncă din Asia este o soluție la care apelează tot mai multe firme. Străinii sunt ca o gură de aer pentru firmele de curierat din România.

Len are 23 de ani, este din Sri Lanka și, de 10 luni, este curier la o firmă de livrat mâncare de la noi din țară. Își pune rucsacul și cutreieră Bucureștiul de dimineață până seara. Spune că România a devenit noua lui casă, cu toate că între livrări îi mai fuge gândul la familia din Sri Lanka, scrie Digi24.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
enescu jpg
image png
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net