Renumit psihiatru, despre vacanța forțată a elevilor: ”Ca medic sunt pregătit. Ca părinte, recunosc, am obosit”

25 octombrie 2021
image
Copiii ar vrea să meargă fizic la școală dar din cauza pandemiei acest lucru este imposibil în acest momentFOTO: Unsplash.com

Vacanța forțată a tuturor elevilor din învățământul de stat i-a pus pe mulți părinți în dificultate. Cei care nu pot să muncească de acasă au fost nevoiți să găsească rapid soluții. Însă și cei care lucrează remote tot se descurcă greu. Chiar și un medic psihiatru recunoaște că a obosit.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vorbește pe pagina sa de Facebook despre cât de greu le este părinților atunci când copiii sunt băgați în vacanță forțată. Deși ca medic este de acord cu măsurile impuse de autorități, ca părinte simte că a obosit.

”Bezna. Bezna copiilor noștri”

”Sunt pregătit, ca medic, să înțeleg decizia de-a ține copiii acasă pentru următoarele săptămâni. Ca părinte, recunosc, am obosit.

Ai mei sunt de vârstă școlară și preșcolară. Ultimii doi ani au însemnat, cel puțin pentru cei mici, intrat și ieșit la întâmplare din comunitate.

Acest du-te vino, în vremea când, în cele din urmă, au putut merge mai mult la grădiniță,  a însemnat ”recuperarea” tuturor virozelor ne-făcute între timp. Fără antrenament imun răspândit pe un an calendaristic, au făcut ”schimb de timbre”, ecologic, în ferestrele condensate de coabitare”, a scris medicul Gabriel Diaconu pe pagina sa de socializare.

Copiilor le e greu în online

Specialistul a povestit cum copilul său cel mare i-a spus, la începutul anului școlar că nu mai suportă să facă școală în regim ”online”. ”Din asta a început și el să se agite, i-au dat lacrimile, a început să țipe la mine că el înțelege de la noi că facem ce facem ca să nu mai moară oameni, dar și lui i-a fost greu.

Copiii mei au trecut prin durere. Prin pierdere. Ca și noi. Ne-am resemnat realității ăsteia besmetice pentru o perioadă ne-determinată de timp”, a explicat Gabriel Diaconu.

Medicul povestește cât de greu se descurcă atunci când sunt astfel de restricții. ”Amândoi lucrăm. Noi încă avem câteva opțiuni, niciuna confortabilă, niciuna perfectă, prin care ne putem ”ține” copiii acasă încât să-i știm în siguranță în timp ce suntem la serviciu. Nu, nu mai e de mult o variantă sănătoasă. Au țesut cărări prin parchet, pentru că nu e sănătos să pui prunci în condiții de semi-detenție.

Nu e sănătos să-i tot smucești din echilibrul lor social, să-i transformi în ”stăpâni ai muștelor” într-o perioadă formativă a vieții lor.

Nu e normal să iei decizii cu asemenea ramificații, urmări, fie și motivat de cifrele dezastrului sanitar de afară”, a spus Gabriel Diaconu.

Analizând situația prezentă, medicul a mai spus că, ”dacă România ar fi un pacient psihiatric, România îndeplinește criteriile legii de-a-și pune viața ei, și a altora, în pericol. De principiu, prin lege, în astfel de situații medicii instituie tratament pentru păstrarea vieții, dar și a sănătății mintale, a persoanei”.

Dezastrul pandemiei în mintea copiilor

”Voi nu înțelegeți rana pe care-o croiți cu sapa în mintea copiilor noștri. Alienare socială. Izolare de prieteni. De-școlarizare. Boală, pestilență. Moartea prematură a bunicilor.

Am două motive pentru care perseverez. Unul e tată-meu din mormânt. Celălalt e că am trei copii acasă. Suferința lui e la final. Dar suferința lor e la început.

Vom îndura. Dar nu oricum. Și nu la îndemâna conspirației nevrednicilor. Sunt medic. Iar vorba mea, a noastră, va trebui să conteze până la final”, a punctat dr. Gabriel Diaconu.

fuego iubita2 png
andrei stefanescu iubita3 png
andreea balan (1) jpg
razvan si irina fodor
cornel palade ada png
cub maria tonciu mama png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 24 mai sfantul cuvios simeon cel din muntele minunat gabriel toma chituc jpeg
bentley copy jpg
sandra parlamentara copy jpg
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg
Experţi în armamentul nuclear: Putin recurge la ameninţarea nucleară pentru a evita intervenţia directă a NATO în Ucraina jpeg