Roboţelul care alungă depresia

image
Oana David, coordonatorul proiectului, arată cum funcţionează roboţelul Retman

Cercetătorii clujeni în psihologie au creat un roboţel din plastic, botezat Retman, care îi va ajuta pe copii să-şi gestioneze emoţiile. După ce va fi testat şi va obţine finanţare, Retman va ajunge pe piaţă.

Cercetătorii de la şcoala clujeană de psihologie lucrează la un nou roboţel terapeutic care îi va ajuta pe copii să-şi controleze stările de nelinişte, depresie, furie şi vinovăţie.

Acesta se numeşte Retman şi va juca, doar temporar, rolul unui psihoterapeut. La prima vedere seamănă cu Superman prin poziţia trupului şi culorile hainelor, are un zâmbet prietenos şi poartă ochelari.

Povestea roboţelului a început în urmă cu un an, când şeful Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, profesorul dr. Daniel David a avut ideea să transforme un personaj de benzi desenate într-un robot terapeutic.

Are 30 de centimetri, haine albastre, cizme albe şi o pelerină roşie, ca un erou de poveste care se respectă. Misiunea lui: să îi ajute pe copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani să-şi gestioneze stările emoţionale.

Păpuşa-robot are încorporată o instalaţie electronică şi e aşezată pe un suport. Când copilul e trist sau suferă o uşoară stare de depresie şi se întâmplă să nu fie nici unul dintre părinţi acasă, atunci Retman îl poate ajuta.

Alături de roboţel este o cutie cu cartonaşe, dotate cu senzori, pe care sunt desenate câte un chip care arată starea de nelinişte, de depresie, de furie şi vinovăţie.

În funcţie de cum se simte, copilul ia cartonaşul care exprimă starea sa de spirit în acele clipe şi îl arată lui Retman. În funcţie de senzor, roboţelul va selecta mesajul pe care trebuie să-l transmită copilului.

Vocea care va reda mesajul este cea a psihologului Daniel David. Testele se vor face cu ajutorul unor copii din Cluj şi se vor finaliza în vara lui 2013. Apoi, Retman va fi lansat pe piaţă.

regina elisabeta gettyimages 480918760 jpg jpeg
meghan markle harry regina jpeg
inger   brigitte pastrama 1 jpeg
cub bianca dragusanu sofia animat gif
gabriela cristea
Anamaria Prodan Laurențiu Reghecampf
iulia albu
simona gherghe
Eduard Heger
placa Stand Up Paddle Foto: Pixabay
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
talibani
Regina Elisabeta
miting vietnam sursa facebook azopan (2) jpg
tanc t55 romania foto mapn (1) jpg
meghan markle harry regina jpeg