România introduce Formularul de localizare a pasagerului. Alte măsuri pentru limitarea răspândirii variantei Omicron

image
Formularul de localizare a pasagerului este implemantat deja în mai multe state europenefoto: Shutterstock

După confirmarea variantei Omicron la două persoane din România, Guvernul a stabilit o serie de măsuri menite să limiteze răspândirea acestei tulpini care provoacă îngrijorare în întreaga lume. Raed Arafat a anunțat că România va introduce, după modelul altor state, Formularul de localizare a pasagerului (PLF).

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a anunţat duminică, la finalul ședinței de guvern,  că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

Este vorba despre formularul pe care toți cei care intră în țară îl completează înainte de călătorie şi îl prezintă la graniţă.

"Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a explicat Arafat.

Duminică, guvernanții au stabilit o serie de măsuri care ar urma să limiteze răspândirea variantei Omicron, în condițiile în care sâmbătă a fost confirmată infectarea cu această tulpină la două persoane care s-au întors recent din Africa de Sud.

  • Vaccinarea cu prioritate a persoanelor din categoriile vulnerabile, acestea beneficiind de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.
  • Românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe, deci din afara Uniunii Europene, vor prezenta test RT-PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.
  • Persoanele care vin din alte țări UE vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
  • Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie, urmează a fi carantinate zece zile.
  • Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
  • Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.

Citește și:

Varianta Omicron a fost confirmată în România. Cum se simt cele două persoane infectate cu noua tulpină

Toți călătorii care intră în Marea Britanie trebuie să prezinte un test COVID negativ. Măsura se aplică și la cei vaccinați

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
cub anamaria prodan bebeto png
Charles si regina Elisabeta a II-a
atac nuclear FOTO Shutterstock buton nuclear
WhatsApp Image 2022 09 27 at 16 41 53 jpeg
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg