România, țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană

Românii reprezintă cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe din blocul comunitar. Este principala constatare în ceea ce-I privește pe români în analiza pieței imobiliare din Uniunea Europeană realizate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Dacă în SUA majoritatea familiilor locuiesc în locuințe închiriate, în UE este invers.

Bloc construit în perioada comunistă în București
Cei mai mulți proprietari sunt în vechile blocuri construite înainte de 1989. Foto: economica.net

Sondajul Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor din UE, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. Acest fenomen arată o altfel de piață imobiliară spre deosebire de cea din America de Nor

Unde sunt cei mai mulți proprietari 

În 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe s-a înregistrat în România (94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală), Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%).  

De ce are România acest loc în UE? Vinovat în mare parte este Decretul de lege numărul 61 din 1990, al Guvernului Petre Roman potrivit digi24.ro. Legea le-a permis românilor să cumpere de la stat apartamentele care le fuseseră alocate în perioada comunistă prin întreprinderi sau primării

În ce țări din UE sunt cei mai mulți chiriași 

Datele pe care se bazează sondajul efectuat de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și preluat de Agerpres sunt de anul trecut. Astfel,  69% din populaţia Uniunii Europene trăia anul trecut într-o locuinţă proprietate personală, în timp ce restul de 31% în locuinţe închiriate. 

Cel mai ridicat procent de chiriaşi se afla anul trecut în Germania (53%), Austria (49%) şi Danemarca (40%). În România, procentul este de doar 5,2%. 

Topul țărilor în care familiile au cel mai mult spațiu 

Cât are în medie o familie ca spațiu în UE? Potrivit acestui sondaj, în medie anul trecut erau 1,6 camere per persoană în UE. Astfel, cel mai mare număr se înregistra în Malta (2,3 camere per persoană), Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda şi Ţările de Jos (toate cu 2,1 camere per persoană), la polul opus fiind Polonia, România şi Slovacia (toate cu 1,1 camere per persoană), Letonia şi Croaţia (ambele cu 1,2 camere per persoană). 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net