Rom├ónia va administra vaccinul AstraZeneca persoanelor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 18 ┼či 55 de ani

4 februarie 2021
injection 5722329 1920 1 jpeg
Foto Pixabay.com

Comitetul Na┼úional de Coordonare a Activit─â┼úilor privind Vaccinarea ├«mpotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis, joi sear─â, c─â vaccinul AstraZeneca va fi administrat ├«n Rom├ónia persoanelor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 18 ┼či 55 de ani, iar rapelul se recomand─â a fi la 8 s─âpt─âm├óni.

ÔÇŁ├Än urma recomand─ârilor transmise de Ministerul S─ân─ât─â┼úii, Agen┼úia Na┼úional─â a Medicamentului ┼či Dispozitivelor Medicale din Rom├ónia (ANMDMR), precum ┼či de Grupul ┼×tiin┼úific din CNCAV, ┼úin├ónd cont de preciz─ârile din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) ┼či de studiile disponibile p├ón─â la momentul autoriz─ârii condi┼úionate de punere pe pia┼ú─â, ├«n Rom├ónia, vaccinarea ├«mpotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandat─â pentru grupa de v├órst─â 18-55 de ani, cu posibilitatea cre┼čterii acestui interval, ├«n func┼úie de apari┼úia noilor date ┼čtiin┼úifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat ├«ntre cele dou─â doze este de 8 s─âpt─âm├óniÔÇŁ, a transmis, joi sear─â, CNCAV. 

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARSCoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani.

Vaccinul determin─â sistemul imunitar al organismului s─â produc─â anticorpi ┼či globule albe specializate care ac┼úioneaz─â ├«mpotriva virusului, oferind astfel protec┼úie ├«mpotriva COVID-19.

Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Pentru gestionarea cu eficien┼ú─â a procesului de vaccinare la nivel na┼úional, Comitetul Na┼úional de Coordonare a Activit─â┼úilor privind Vaccinarea ├«mpotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat ┼či transmis personalului specializat ÔÇŁProcedura de vaccinare ├«mpotriva COVID-19 cu AstraZenecaÔÇŁ, document care prevede condi┼úiile ┼či modul de stocare, depozitare, transport ┼či distribu┼úie, cu respectarea lan┼úului de frig, monitorizarea reac┼úiilor, precum ┼či managementul stocurilor ┼či al pierderilor.

Descriere ┼či mecanism de ac┼úiune

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia European─â a verificat toate elementele care sus┼úin autorizarea introducerii pe pia┼ú─â a vaccinului AstraZeneca ┼či a consultat statele membre ├«nainte de a acorda autoriza┼úia de introducere pe pia┼ú─â condi┼úionat─â.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane ÔÇ×instruc┼úiunileÔÇŁ necesare producerii proteinei Spike unice, specific─â virusului care provoac─â boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoa┼čte c─â aceast─â protein─â specific─â nu ar trebui s─â se afle ├«n organism ┼či reac┼úioneaz─â prin producerea de mijloace de ap─ârare naturale ├«mpotriva infec┼úiei SARS-CoV-2.

Doze ┼či mod de administrare

Vaccinul AstraZeneca este disponibil ├«n flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se p─âstreaz─â la temperaturi ├«ntre +2 ┼či +8 grade Celsius, cu men┼úinerea lan┼úului de frig impus de produc─âtor, ┼či are o stabilitate de 6 luni ├«nainte de prima utilizare.

Vaccinul se administrează doar intramuscular, în conformitate cu recomandările din RCP.

Distribu┼úia se realizeaz─â prin modalit─â┼úi standard, ├«n ma┼čini frigorifice, containere ┼či cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite c─âtre depozite regionale ┼či centrele de vaccinare.

Agen┼úia European─â a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autoriza┼úiei condi┼úionate de punere pe pia┼ú─â pentru vaccinul ├«mpotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguran┼úa ┼či eficacitatea vaccinului ┼či a recomandat prin consens acordarea de c─âtre Comisia European─â a autoriza┼úiei condi┼úionate de punere pe pia┼ú─â.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin ├«mpotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare ├«n statele membre ale Uniunii Europene ┼či, implicit, ├«n Rom├ónia.

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
2vancea botez jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
Victoria Beckham (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg