Românii care au ajuns celebri după ce i-au dus brânză Papei. Suveranul Pontif, impresionat de bucatele noastre

O întâlnire unică, marcată de o premieră chiar şi pentru Suveranul Pontif, pentru că a fost pentru prima dată când, în Piaţa Sf. Petru, acesta a binecuvântat mâncarea. Produsele româneşti care păstrează gustul de altădată se prepară pe Valea Ghimeşului şi datorită gustului deosebit au ajuns cunoscute inclusiv la Vatican.

Papa a binecuvântat mâncarea. FOTOGRAFII: Facebook/ Degustarium
Papa a binecuvântat mâncarea. FOTOGRAFII: Facebook/ Degustarium

Românii care au devenit celebri după ce i-au adus brânză Papei

Petru Pal şi cei doi copii, Ramona şi Damian, au decis să facă cunoscute reţetele vechi de produse de casă şi au deschis la început un punct de degustare cu câteva preparate, în localitatea Ghimeş-Făget, la graniţa dintre judeţele Harghita şi Bacău, informează Agerpres. Au fost foarte apreciate, apoi tot mai solicitate.

Citește și - Moment impresionant la Colosseumul din Roma. Rugăciune pentru pace condusă de Papa Francisc

Punctul de degustare pentru vizitatorii veniţi în Valea Ghimeşului s-a transformat într-un mic butic de produse locale şi, ulterior, într-o cooperativă care reuneşte acum peste 70 de producători. Produsele lor sunt cu adevărat deosebite. De la salam de bivol la cârnaţi de păstrăv, la diferite feluri de caşcavaluri maturate sau zacuscă făcută ca în bucătăriile bunicilor, dulceţuri, gemuri, miere de albine curată şi foarte sănătoasă.

Coşul oferit  cadou Papei
Coşul oferit cadou Papei

Produsele familiei Pal au ajuns inclusiv la Vatican. Papa Francisc le-a binecuvântat şi le-a primit cu bucurie. Petru Pal a povestit plin de emoţie întreaga întâmplare. A ajuns la Vatican şi apoi, faţă în faţă cu Papa Francisc prin intermediul diaconului Antal Andras, originar din Ghimeş-Făget, dar care slujeşte în Ungaria şi care are o relaţie specială cu Sfântul Scaun.

Petru Pal a plecat la Vatican, în Duminica Floriilor din 2018, nu cu mâna goală, ci cu un coş plin de bunătăţi tradiţionale preparate de gospodarii de pe Valea Ghimeşului (pâine de casă, caşcaval maturat, slănină, cârnaţi, dulceaţă de afine, de zmeură şi de mure), un coş cu ouă încondeiate de o familie din zonă, cu motive de pe Valea Ghimeşului, şi o statuetă din lemn cu Sfântul Iosif, despre care aflase că e foarte iubit de Papa Francisc.

Papa a primit o  statuetă cadou
Papa a primit o statuetă cadou

Întâlnirea a fost deosebită şi pentru că a fost prima dată când Papa a binecuvântat mâncarea, în Piaţa Sfântul Petru. Iar vorbele rostite de papă când a primit merindele au creat o profundă emoţie celor prezenţi. Când a văzut produsele, Suveranul Pontif a rostit o propoziţie care şi acum îi atinge sufletul lui Petru Pal: ”Acestea le voi mânca chiar astăzi, cu săracii mei”.

Papa a binecuvântat mâncarea

„A fost un mare privilegiu întâlnirea cu Papa Francisc, a fost un mare privilegiu să ajung acolo şi, totodată, să am şi ce-i duce Sfântului Părinte. În istoria recentă este prima dată când Papa a dat binecuvântare pe mâncare. S-a pus o masă specială, lângă altarul din Piaţa Sfântul Petru, pentru a da binecuvântare la ceea ce am dus noi. (...) Era emoţionant, era povara realităţii. Ajungi cu un produs pe care ţii mult să-l pui pe cea mai mare masă a lumii. (...) Cu siguranţă, sunt întâlniri de viaţă care cred că-s unice. Sunt atât de înălţătoare încât nici după atâta timp nu pot să n-am emoţii când vorbesc despre ele”, a povestit Petru Pal, cu lacrimi în ochi, scrie Agerpres.

Standul  românilor
Standul românilor

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net