Românii sunt revoltaţi: ''Nu mai calc în locurile unde îmi cer buletinul să intru pe Net''

Ultima actualizare:
Reţelele Wi-Fi vor fi  parolate şi nu vor mai putea fi accesate decât în schimbul datelor personale
Reţelele Wi-Fi vor fi parolate şi nu vor mai putea fi accesate decât în schimbul datelor personale

Uimire şi neîncredere. Acestea sunt primele sentimente care încearcă românii după aflarea noilor reguli pentru folosirea cartelelor preplătite sau a reţelelor Wi-Fi. Cartelă sau internet doar în schimbul datelor personale, pare să fie o alegere care sperie majoritatea utilizatorilor.

În Centrul Istoric al Capitalei, majoritatea teraselor oferă acum internet gratuit. Vestea că Parlamentul a votat obligativitatea înregistrării clienţilor care vor să se conecteze la Wi-Fi gratuit, ameninţă să gonească consumatorii.

Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2015

Pentru a respecta legea, unităţile de alimentaţie publică vor trebui să paroleze reţelele, iar cine vrea acces va trebui să accepte înregistrarea.

Reţelele Wi-Fi vor fi  parolate şi nu vor mai putea  fi accesate decât în  schimbul datelor personale
Reţelele Wi-Fi vor fi parolate şi nu vor mai putea fi accesate decât în schimbul datelor personale

„Este o decizie foarte proastă. Adică eu mă duc la un restaurant o singură dată, nu mai trec pe acolo şi îmi las viaţa mea pe mâna unor necunoscuţi? Pe la localul care îmi face asta nu o să mai trec niciodată!”, anunţă Mara Grigoroiu care acum, de la masă, navighează fără griji pe internet în timp ce-şi soarbe cafeaua. Ana Maria Petculescu ştie deja soluţia: „Nu o să mai apelez niciodată la Wi-Fi gratuit, abonament cu toate opţiunile şi minute fără număr este calea de a scăpa de probleme. Cât despre cartelele prepay, cine vrea îşi asumă!” crede Ana Maria. În Parcul Operei din Capitală unde autorităţile asigură acum reţea Wi-Fi gratuită, pentru bucureştenii obişnuiţi să se „scalde” în net ca în piscină, noile reglementări stârnesc îngrijorări.


    Reţelele Wi-Fi vor fi  parolate şi nu vor mai putea  fi accesate decât în  schimbul datelor personaleFoto: Sever Gheorghe
Reţelele Wi-Fi vor fi parolate şi nu vor mai putea fi accesate decât în schimbul datelor personaleFoto: Sever Gheorghe

„Normal că nu sunt de acord să îmi dau datele pentru a avea acces la Internet sau pentru a achiziţiona cartele pre-pay, dar, pe de altă parte, înţeleg că decizia a fost luată din raţiuni de securitate. Chiar eu am fost victimă de curând a unei tentative de furt de date printr-un mail fals, aşa că înţeleg pe de o parte teama autorităţilor!”, ne-a declarat Nicola Şoltan.

Ce informaţii vor furnizorii de la noiMarii furnizori de servicii de telefonie mobilă au amenajat şi cele mai multe puncte de acces la Internet gratuit în locurile publice. Ei vor fi obligaţi să solicite şi să reţină datele personale ale celor care folosesc serviciul de Internet gratuit.

Teoretic, giganţii telecom deţin deja toate informaţile necesare prin contractele de prestări servicii semnate cu clienţii lor, însă vor fi obligaţi să le solicite din nou clienţilor înainte de fiecare conectare la Internetul din parcuri, spre exemplu. Totuşi, Vodafone solicită deja clienţilor săi datele personale (nume, e-mail şi număr de telefon) pentru conectarea la Vodafone Wi-Fi Gratuit.

Toate datele ar trebui stocate un an, după care, distruse. Nimeni nu ne-a putut lămuri însă ce se întâmplă în cazul în care un utilizator nu-şi dă numele sau adresa de e-mail reale. Contactaţi de Click!, reprezentanţii Orange au declarat că au nevoie de timp  pentru a intra în posesia informaţiilor complete pe acest subiect. „Aşteptăm publicarea legii în Monitorul Oficial pentru a şti ce avem de făcut”, ne-au spus aceştia. RCS&RDS oferă gratuit serviciul Wi-Fi abonaţilor la Internet Gigi Net. Şi furnizorul de servicii Tv şi Internet deţine toate informaţiile necesare despre abonaţii lor. Ba, mai mult, cei care vor Wi-Fi gratuit trebuie să activeze un cont special, care conţine un nume de utilizator şi o parolă. Cu ajutorul serviciului, utilizatorii se pot conecta gratuit în parcuri, cafenele şi chiar la metrou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem Patriot în Polonia FOTO Profimedia
image
image
image
image
image
image
mountaineering 455338 1280 jpg
weekend distractie jpeg
bancnota cu Elipsa totala de Soare din 1999 FOTO casacumonede ro jpg
Prințul Harry și Meghan Markle Foto Getty Images jpg
bani jpg
Banner George Simion
Marele Bazar din Istanbul, un rai colorat al negoțului jpeg
1 mamaliga jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net