Scandal uriaș la o orchestră prestigioasă din România. Salariații cer urgent demisia managerului

Atmosferă toxică de lucru, luptă de orgolii sau răsfăț de artist? Lumea culturii din România este lovită de un nou scandal după cel creat de nominalizările pentru premiile UNITER. Sindicatul Artiștilor Instrumentiști al Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) cere demisia managerului Cristian Lupeș, pe care îl acuză de grave abuzuri.

Greva japoneză la Filarmonica din Sibiu
Artiștii de la Filarmonica din Sibiu sunt de patru luni în grevă japoneză / foto: oradesibiu.ro

Zeci de instrumentiști cu banderole albe la mână în fața unor săli pline este o imagine pe care nu o prea vezi în România, într-un domeniu în care rufele murdare se spală în familie iar scandalurile sunt o raritate. Dar situația prin care trec acum angajații de la Filarmonica din Sibiu este incredibilă! Cei 65 de muzicieni protestează la adresa managerului Cristian Lupeș și îl acuză că a instituit un regim de teroare. 

Acuzațiile sindicatului la adresa managerului Filarmonicii din Sibiu: „Are o pregătire precară” 

De șase săptămâni instrumentiștii de la Filarmonica din Sibiu spun că își susțin prestațiile cu banderole albe pe mâini. Reprezentanții lor au declarat că au parte de „o atmosferă toxică” la locul de muncă și că managerul Lupeș trebuie să plece din funcție. Oamenii, elemente de referință în lumea lor au ajuns la capătul răbdării, se simt nedreptățiți, intimidați și chiar hărțuiți.  

„De patru ani de când este domnul Lupeș manager au apărut probleme din ce în ce mai mari între el și salariați. Nu este normal în primul rând ca un manager al unei instituții de cultură prestigioase așa cum este Filarmonica din Sibiu să aibă un CV fraudulos, așa cum am descoperit noi și avem dovezi în acest sens”, ne-au declarat surse din cadrul Filarmonicii Sibiu care au dorit să-și păstreze anonimatul de frica răzbunării managerului.  

Dezvăluirile nu se opresc aici: „Chiar și nota cu care acesta a câștigat concursul de manager este sub 8.00, ceea ce înseamnă foarte puțin pentru un astfel de post. Noi ne-am bucurat inițial atunci când am aflat că a terminat Conservatorul, dar apoi ne-am dat seama că degeaba, deoarece are o pregătire precară. Acest manager este într-un război permanent cu membrii filarmonicii, în raport cu care aplică o politică de forță”.  

Managerul Filarmonicii din Sibiu, Cristian Lupeș
Sindicatul Filarmonicii îl acuză pe Cristian Lupeș de management prost / foto: oradesibiu.ro

„Manifestă un comportament agresiv. Noi vrem un dialog, dar dânsul refuză deși oficial spune că este de acord. Până acum au fost patru procese între el, salariați și sindicat, toate pentru nedreptăți și abuzuri și pe toate le-a pierdut. Ultimul proces pierdut de manager este cel intentat de consultantul artistic, pe care a fost nevoit să îl reangajeze prin decizie a instanței”, au mai declarat aceleași surse din cadrul Filarmonicii Sibiu.  

Potrivit reprezentanților sindicatului, managerul Lupeș le-a intentat proces pentru protest, afirmând că afectează activitatea instituției dar a pierdut. Reprezentanții Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica din Sibiu au rugat ziariștii click.ro să transmită publicului că artul artistic nu va fi afectat nici o secundă de problemele din interiorul instituției de cultură 

Ce a declarat managerul Filarmonicii din Sibiu 

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș respinge acuzațiile și susține că a căutat mereu să rezolve conflictele apărute. El spune că Filarmonica din Sibiu este o instituție de excelență iar aceste lucruri I se datorează și lui. 

„Biroul meu este deschis pentru toți cei care doresc să comunicăm și să căutăm soluții într-un cadru civilizat și elevat. Sunt deseori prezent pe scenă printre colegi, primesc sugestii și feedbackuri și pe toate acestea încercăm să le «armonizăm» cu legislația pe care o avem la dispoziție”, a precizat Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, pentru oradesibiu.ro.

„Aprecierea de care se bucură Filarmonica de Stat Sibiu la nivel național ne onorează si s-a dezvoltat tocmai în cei trei ani și jumătate după ce am preluat această funcție. Cele două elemente nu pot fi disociate. Din partea majorității colegilor, publicului și criticilor, din partea organismelor care ne coordonează și chiar din partea Președintelui României am primit felicitări, laude, premii și distincții. Nimeni nu își dorește un «șef» care să îi spună ce să facă, dar toți să mândresc în final cu rezultatele excepționale pe care le înregistrează Filarmonica de Stat Sibiu”, a mai adăugat Cristian Lupeș, pentru aceeași sursă. 

În urma conflictelor recente, managerul Cristian Lupeș a decis să nu mai dirijeze în această săptămână. Ba mai mult, acesta a precizat, în fața muzicienilor, că va încerca, pe cât posibil, să aibă cât mai puține colaborări artistice. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net