Sfânta Parascheva 2015: Tot ce trebuie să ştim despre sărbătoare

Ultima actualizare:

    Sfânta Parascheva 2015. În fiecare an, zeci de mii de oameni vin la Catedrala Metropolitană din IaşiFoto: arhiva Click!
Sfânta Parascheva 2015. În fiecare an, zeci de mii de oameni vin la Catedrala Metropolitană din IaşiFoto: arhiva Click!

Sfânta Parascheva 2015. De aproape 400 de ani, la 14 octombrie, Lumea ortodoxă îmbracă haine de sărbătoare. Biserica Ortodoxă o prăznuiește cu evlavia cuvenită pe una dintre cele mai populare sfinte, Cuvioasa Maică Parascheva.

Cuvioasa Parascheva este sărbătorită cu mare evlavie la Iași, în Moldova, și de multe decenii în toată România. În ziua de prăznuire pentru Sfânta Parascheva 2015, credincioșii vin în pelerinaj la Iași să se roage la moaștele Maicii noastre Parascheva, făcătoare de minuni și mereu folositoare. 

Sfânta Parascheva 2015: istoricul sărbătorii Cuvioasa Parascheva

An de an, la 14 octombrie, credincioşii din țara noastră o prăznuiesc pe ocrotitoarea Moldovei și a tuturor românilor, de când cinstitele sale moaşte au fost strămutate pe pământ românesc şi se odihnesc şi astăzi, în 2015, în Catedrala Metropolitană din Iaşi.

România este țara de adopție a Cuvioasei Parascheva 

În România, ţara de adopţie a Cuvioasei Parascheva, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei Parascheva, ocrotind  icoana sa făcătoare de minuni. În același timp, credincioşii din Capitală și din multe localități din Muntenia, care nu ajung în pelerinaj la Iaşi, vin să se roage la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (Bulevardul Nicolae Titulescu). Acest sfânt lăcaş poartă hramul Cuvioasei Parascheva și adăposteşte părticele din sfintele sale moaşte.  

Credincioși din țările vecine se roagă la moaștele Cuvioasei Parascheva

A devenit o tradiţie pentru mulţi credincioşi din ţările vecine, Bulgaria, Grecia şi Serbia, să vină la Iaşi în zilele când Cuvioasa Parascheva este sărbătorită de credincioşii ortodocşi din ţara noastră. La fel se întâmplă şi în acest an, de Sfânta Parascheva 2015. Credincioșii ortodocși români, împreună cu ortodocșii din țările vecine se roagă cu smerenie pentru sănătate, pentru spor în casele lor, dar şi pentru odihna rudelor plecate în eternitate. Maica noastră Parascheva duce toate rugăciunile credincioșilor la cer, la Dumnezeu.

Cuvioasa Parascheva, venerată de credincioși

De-a lungul secolelor, un număr impresionant de lăcaşuri  ortodoxe din Moldova, dar şi din alte zone ale Ortodoxiei româneşti au primit hramul Maicii noastre Parascheva.

Cuvioasa Parascheva și minunile săvârșite în bisericile de hram 

În sfintele lăcașuri de hram, credincioşii care o venerează  pe Cuvioasa noastră Maică Parascheva retrăiesc, în zilele pelerinajului, evenimentele din viaţa sa pământeană, dăruită Mirelui ceresc, Hristos. În ziua praznicului, credincioșii care se roagă în sfintele lăcașuri care poartă hramul Cuvioasei Parascheva retrăiesc minunile săvârşite de Maica noastră ocrotitoare Parascheva pentru toţi credincioşii care i-au cerut ajutorul, rugându-se în faţa moaştelor şi a sfintelor sale icoane.

Sfânta Parascheva 2015: Cuvioasa s-a stins din viaţă la doar 27 de ani
Sfânta Parascheva 2015: Cuvioasa s-a stins din viaţă la doar 27 de ani

Cuvioasa Parascheva, un sprijin material și moral pentru săraci

În istoria creştinismului este consemnată viaţa pilduitoare a Cuvioasei Parascheva, născută în prima jumătate a secolului al XI într-o familie de creştini de neam bun şi înstăriţi, în localitatea Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol (Istanbulul de astăzi).

Documentele vremii menţionează că tânăra Parascheva a fost un sprijin material şi moral pentru săracii din localitatea natală. Din copilărie, Cuvioasa îşi însoţea părinţii la biserică duminica şi în zilele de sărbătoare. Când împlinise vârsta de zece ani, ea a fost impresionată de cuvintele preotului, rostite la o liturghie de duminică. Acesta le  amintea credincioşilor chemarea Mântuitorului Iisus: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie (Marcu 8-34)”. De la acea slujbă, tânăra Parascheva a crezut cu tărie că are misiunea să-i ajute pe cei săraci şi să-L slujească pe Mântuitorul Iisus cu tot devotamentul. De aceea, în repetate rânduri, Cuvioasa le-a dăruit săracilor hainele sale şi s-a îmbrăcat cu hainele lor  modeste, chiar dacă tatăl ei a pedepsit-o pentru acest lucru.   

Cuvioasa Parascheva a împărțit săracilor averea sa

După moartea părinţilor, Cuvioasa Parascheva le-a împărţit săracilor toate bunurile sale şi a ales calea pustiei. După plecarea din satul natal, Epivat, Cuvioasa Parascheva s-a îndreptat spre ținutul Pontului.

Cuvioasa Parascheva a intrat în monahism

În apropiere de Constantinopol, impresionată de Mănăstirea Maicii Domnului din localitatea Heracleea, tânăra  Parascheva a intrat în monahism  şi a trăit în această mânăstire vreme de cinci ani.

Cuvioasa Parascheva, pe urmele Mântuitorului Iisus

Din mănăstirea Maicii Domnului din localitatea Heracleea, Cuvioasa Parascheva a plecat în Țara Sfântă, pe urmele Mântuitorului Iisus. Acolo Cuvioasa Parascheva a mers pe urmele Mântuitorului, acolo unde  Acesta a propovăduit și a pătimit pe Golgota.

Cuvioasa Parascheva s-a stabilit într-o mănăstire de maici

Din Țara Sfântă, tânăra călgăriţă s-astabilit într-o mănăstire de maici din pustiul Iordanului. Acolo s-a nevoit o vreme cu postul şi cu rugăciunea. Când împlinise vârsta de 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se reîntoarcă în ţinutul natal.

Cuvioasa Parascheva a ascultat povaţa îngerului

Într-o noapte, un înger i-a spus în vis Cuvioasei Parascheva să se întoarcă pe meleagurile natale. Mesajul divin a fost consemnat în  cazania sa de Sfântul Varlaam:  „Să laşi pustia şi la moşia ta să te întorci, că acolo ţi se cade să laşi trupul pământului şi să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. Tânăra călugăriţă s-a întors în localitatea natală, Epivat, fără să spună cuiva cine este, din ce familie provine şi ce viaţă smerită a dus în credinţa lui Hristos.

Cuvioasa Parascheva a trăit în anonimat doi ani

Cuvioasa Parascheva a trăit în anonimat în satul Epivat timp de doi ani. La vârsta de 27 de ani, Cuvioasa Parascheva și-a dat sufletul.   

Cuvioasa Parascheva, îngropată ca o creștină

Fără să știe cine este, localnicii au îngropat-o pe Cuvioasa Parascheva ca pe o creştină străină de acele locuri, împlinind datinile de înmormântare din acele vremuri.   

Trupul Cuvioasei, descoperit din întâmplare

Mai târziu, trupul Sfintei Parascheva a fost descoperit din  întâmplare. Tradiția locală spune că un marinar a murit pe o corabie şi valurile i-au aruncat trupul pe ţărm. Atunci, un sihastru din zonă a făcut apel la mila creştină a localnicilor şi l-au îngropat după rânduiala credincioşilor din localitate. În timp ce localnicii săpau groapa pentru marinar, ei au  descoperit trupul Cuvioasei Parascheva neputrezit, care emana o mireasmă specifică moaştelor. Cu toţii au hotărât s-o înhumeze pe tânăra necunoscută alături de trupul corăbierului.

Cuvioasa Parascheva s-a arătat în vis ca o împărăteasă

La scurt timp, creştinul care a săpat groapa a visat o împărăteasă, aşezată pe un scaun luminos, înconjurat de îngeri. În același timp, în vis, împărăteasa îl mustra pe acest creştin care a săpat groapa şi-i spunea că trupul ei neputrezit să fie aşezat la loc de cinste.

Sfânta Parascheva 2015: Primele minuni

Credincioşii au respectat dorinţa împărătesei, care era chiar Cuvioasa Parascheva. De aceea, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Biserica Sfinţii Apostoli din Epivata. În acest loc de închinare, moaştele Cuvioasei Parascheva au rămas timp de 200 de ani, iar de atunci, documentele vremii au consemnat primelor minuni, care au apărut în toate lăcaşurile de cult, acolo unde erau strămutate moaştele Sfintei: în cetatea Târnovei, apoi la Belgrad, iar din secolul al XVI-lea, la Constantinopol, aşa cum povesteşte Meletie, Mitropolitul Atenei.

Moaştele Cuvioasei Parascheva dăruite domnitorului Vasile Lupu

În  anul 1641, Patriarhul Constantinopolului, Partenie I, a primit 250 de pungi de galbeni de la domnitorul Vasile Lupu, pentru a achita datoriile Patriarhiei faţă de Fanarul din Constantinopol, unde moaştele Cuvioasei erau adăpostite de Patriarhie. În semn de recunoştinţă, Patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân, și Sfântul Sinod i-au dăruit domnitorului Vasle Lupu moaştele Cuvioasei Parascheva.

Eforturile financiare ale Domnitorului Vasile Lupu

După hotărârea Patriarhului Partenie I, domnitorul Vasile Lupu a trebuit să mai plătească alte 300 de pungi de galbeni otomanilor, deoarece, pentru a fi aduse în Moldova, moaștele Cuvioasei Parascheva trebuia să fie  însoțite de un comandant al oștirii otomane (un capugibașa), împreună cu ofițerii săi.

Condiții impuse de turci pentru strămutarea moaștelor

Numai respectând condițiile impuse de obiceiurile otomanilor, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost aduse la Iași, pentru că la turci era interzisă strămutarea unui mort pe o distanţă mai mare de trei mile, cu excepţia trupului unui sultan. După aceste eforturi financiare, cinstitele moaşte au fost aduse la Iaşi.

Moaștele Cuvioasei Parascheva, întâmpinate cu mare bucurie

Pe tot traseul, de la intrarea în țară, credincioşii au întâmpinat sfintele moaşte cu mare bucurie. Cinstitele odoare au fost aşezate în biserica Mânăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Moaştele Cuvioasei, nevătămate dintr-un incediu

În Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi s-a petrecut o minune în anul 1888. Moaştele Cuvioasei Parascheva au scăpat nevătămate dintr-un  incendiu care a izbucnit de la un sfeşnic, aşezat la catafalcul Sfintei, în paraclisul mănăstirii, în noaptea de 26 spre 27 decembrie 1888.

În incendiu, s-a topit argintul care îmbrăca racla, dar lemnul şi sfintele moaşte, deşi erau învăluite de jăratic, au rămas neatinse de foc. Şi astăzi se păstrează dovada acelei minuni.

Moaștele Cuvioasei Parascheva, mutate în Catedrala Mitropolitană  

De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde vin să se închine şi să-i ceară ajutor mii de credincioşi din Moldova, din ţară şi din străinătate.

Casa părintească a Cuvioasei Parascheva a devenit biserică 

În zilele noastre, casa părintească a Cuvioasei Parascheva fost transformată într-o biserică care îi poartă numele.  Aici vin în pelerinaj creștini din Lumea ortodoxă.

Cuvioasa Parascheva a fost canonizată în anul 1955

Cuvioasa Parascheva a fost canonizată în țara noastră în anul 1955. Tot atunci a fost orânduită și ziua de prăznuirea Maicii noastre Parascheva:   14 octombrie.

Lăcaşuri care adăpostesc moaştele Cuvioasei Parascheva

În ţara noastră există două lăcaşuri sfinte care adăpostesc racle cu moaştele Cuvioasei Parascheva: la Iaşi, în Catedrala Mitropolitană, şi în Bucureşti, în Biserica Sfânta Vineri Nouă, unde este aşezată la loc de cinste o raclă cu o părticică din cinstitele moaşte ale Cuvioasei Parascheva.

Sfânta Parascheva 2015: Cuvânt de învățătură

La ceas de sărbătoare cu prilejul praznicul pentru Sfânta Parascheva 2015, părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot care slujeşte în sfântul lăcaş, ne adresează un cuvânt de învăţătură: „Fiind mare sărbătoare să ascultăm ce zice cântarea: „Bucură-te Cuvioasă Maică Parascheva, mult folositoare, mult ajutătoare”. Pentru că a trăit printre noi, ştie durerile noastre, ştie necazurile mamelor şi necazul celor săraci. În zi de sărbătoare, când este pomenită Maica Parascheva, credincioşii vin în număr mare, mai ales că-i simţim şi prezenţa fizică la biserica noastră, Cuvioasa având aici o părticică din sfintele ei moaşte. Ne putem înălţa gândul sublim către Maica Parascheva, atingând sfintele sale moaşte, ca rugăciunea noastră să fie ascultată cu mult spor. Şi anul acesta, să ne bucurăm, cu mic, cu mare, de aleasa sărbătoare a Cuvioasei noastre, binecuvântată de Dumnezeu  nouă, tuturor oamenilor pentru a ne smeri mai mult şi pentru a iubi pe aproapele nostru din tot sufletul şi din tot cugetul nostru. Şi, precum viaţa cărbunelui este împrospătată de mireasma smirnei, tot aşa sărbătoarea Sfintei Cuvioase ne împrospătează nădejdea împlinirii lucrărilor noastre”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net