Șoselele, curăţate de goana după reciclabile

Comandouri de „recuperatori” de deşeuri nu iartă nimic pentru banii programului naţional de reciclare, Sistemul de Garanţie-Returnare. Primele autorităţi care recunosc că românii au fost seduşi şi transformaţi în ecologişti fervenţi de banii din programul naţional de reciclare sunt cele care se ocupă de drumurile din Oltenia.  

Sacii cu produse  reciclabile ajung la  staţiile de sortare. FOTO: Inquamphotos
Sacii cu produse reciclabile ajung la staţiile de sortare. FOTO: Inquamphotos

Acestea sunt şocate de comandourile de „recuperatori” de ambalaje care colindă peste tot şi fac să dispară ambalajele care au sigla ce permite recuperarea. Este mai puţin gunoi pe marginea drumurilor naţionale după implementarea programului naţional de reciclare, anunţă Radio Craiova. 

Din Gorj în Bucureşti, tone de deşeuri de plastic şi sticlă care puteau fi recuperate erau aruncate peste tot, dar acum mirajul banilor din fondul special de recuperare a schimbat totul. Acum, până şi pe străzi sau şosele, alei dosnice sau chiar spaţii amenajate pentru preluarea gunoiului, toate sunt trecute prin sită de „recuperatorii de ambalaje”. Reprezentantul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Cristi Tudor, a declarat că maşina pentru ridicat deşeuri intervenea până acum şi de două-trei ori pe săptămână, dar nu făcea faţă. Surpriză însă, de la începerea programului naţional de reciclare, s-a constatat o scădere a cantităţii de deşeuri abandonate. 

„S-a mai redus activitatea de ridicare a gunoiului de pe marginea drumurilor naţionale şi din parcări datorită Sistemului Garanţie Returnare. Este o frenezie de când a început acest program şi foarte multă lume stă la coadă să recicleze. Pe noi ne ajută acest lucru pentru că au mai dispărut ambalajele cu marca SGR. Toate ambalajele sunt colectate şi duse la aparatele unde sunt primite pentru reciclare. Chiar nu luam în calcul că va fi o asemenea implicare şi vom avea mai puţine deşeuri abandonate pe marginea drumurilor naţionale şi în parcări, dar rămân aceste resturi şi chiar gunoiul menajer lăsat peste tot în zonele în care intervenim noi cu lucrătorii noştri”, a declarat pentru gds.ro, Cristi Tudor, reprezentant al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. 

Foarte multe magazine  au aparate de reciclare. FOTO: adevarul
Foarte multe magazine au aparate de reciclare. FOTO: adevarul

Sistemul de Garanţie Returnare e funcţional din 30 noiembrie

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a devenit funcţional în România începând cu 30 noiembrie 2023. Potrivit Ministerului Mediului, se aşteaptă ca acesta să fie pe locul doi în Uniunea Europeană, după Germania, din punctul de vedere al numărului de ambalaje procesate. De la acea dată, românii care vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată într-un ambalaj reciclabil (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, pot să returneze ambalajul. Acesta se predă la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianţi, ocazie cu care va primi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionaţi de prezentarea bonului fiscal. Pentru a fi returnate, ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate şi nedeformate pentru ca acestea să poată fi scanate după formă şi dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare şi sortare. În plus, recipientele trebuie să fie golite de conţinut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net