„Stăpânul măslinelor” și bucătarul cu șase stele Michelin, două dintre emblemele Maltei

Ultima actualizare:

Fiecare țară de pe glob are oamenii săi speciali pe care îi scoate în față turiștilor și pe care trebuie să-i cunoști pentru a înțelege poporul și obiceiurile. În Malta, două persoane sunt considerate emblematice în domeniile lor: Charles Bugeja considerat „stăpânul măslinelor” și chef Robert Cassar, deținătorul a șase stele Michelin.

Cel mai mare crescător de măsline din Malta
Maltezul Charles în mijlocul măslinilor săi de aur

Maltezul Charles a cucerit Europa cu „măslina de aur”

Pentru cei care vor ca pașii să-i ducă într-o plimbare „altfel”, o vizită la plantațiile de măslini de pe coasta de vest a Maltei este ideea câștigătoare. Aici participați la experiențe memorabile: de la dezvăluirea celor mai ascunse secrete ale creșterii măslinelor și produselor obținute, până la un adevărat festin culinar în mijlocul copacilor, unde puteți mânca bucate tradiționale sau bea un vin bun.

Reporterul Click! a vizitat „imperiul” lui Charles Bugeja, cultivatorul „mălinei de aur” sau a „perlei măslinelor”. Ne-a vorbit despre copacii săi și de ce sunt speciali, cum au câștigat măslinele sale marele premiu la cea mai importantă întrecere din Europa, competiția de la Londra. Charles a început afacerea acum 20 de ani pe un pământ moștenit de la părinți.

Măslinele de aur din Malta
Măslinele de aur specifice Maltei

„Malta are ca specific măslini care nu cresc în altă parte. Am început să-i cultiv, să-i îngrijesc și am obținut așa numitele perle, măslinele de aur, inestimabile, căci sunt aproape albe. Îi îngrijesc ca pe copiii mei, vorbesc cu ei zilnic, sunt familia mea, îi ating cu duioșie iar copacii mă răsplătesc, mă iubesc iar eu simt asta”, spune emoționat maltezul.

Lichidul produs de Bugeja nu este pentru buzunarul oricui..„Îl ambalez în sticle de 500 de mililitri care costă 40 de euro litrul. Noi aici nu folosim mașini, tot culesul îl facem manual, căci altfel, procesul de oxidare ar fi crescut de trei ori și se distruge calitatea”, ne destăinuie Bugeja.

Cultivatorul ne explic pătimaș că uleiul său de elită face minuni în artrită, atacă celulele canceroase, reduce colesteroul, ajută la vindecarea diabetului și este bogat în Omega 3. Când plecăm ascundem în buzunar o măslină albă, poate va valora cândva ceva dacă Bugeja pledează atât de pătimaș despre valoarea ei.

Cel mai cunoscut bucătar din Malta, Chef Robert Cassar
Chef Robert Cassar este unul dintre cei 42 de deținători de stele Michelin din Malta

Regele Cassar cu șase coroane Michelin

La doi pași de străvechea capitală-cetate Mdina, începe orașul Rabat. Aici toată lumea știe unde este „Root (Rădăcina) 81”, unul dintre restaurantele emblemă ale Maltei, care de șase ani obține stele Michelin. Responsabil de succes este Robert Cassar, un maltez get-beget de 38 de ani, căsătorit și cu doi copii.

Chef Robert Cassar în acțiune
„Bucătăria este centrul casei maltezului”, este crezul lui Robert, cel mai cunoscut chef al Maltei

La fel ca el în Malta sunt alți 41, dar mâncărurile lui Robert au ceva rar în această breaslă: respectul pescarilor din port dar și al nobililor cu titluri lungi din palatele Maltei, al străinilor dar și al patrioților.„Am deschis restaurantul acum opt ani și prima mea stea Michelin am obținut-o în 2019.

De atunci în fiecare an primesc acest trofeu și asta îmi arată că munca noastră, de la cel mai simplu angajat la sommelier-ul care răspunde de băuturi, toți suntem ceea ce trebuie și facem fericit prietenul nostru, omul care ne trece pragul”, își începe Robert povestirea despre el și restaurant.

Maltezul ne-a povestit că evaluarea Michelin a început pentru 2025, ca de fiecare dată, cu un email, trimis la prestigioasa organizație cu un an înainte, în luna octombrie.„Ne-am manifestat dorința de a fi evaluați, cine sunt bucătarii, sommelierii și apoi am așteptat rezultatul. Nu știm cine o face, dar știm că vine incognito, de trei ori.

În martie sunt anunțați chefii și localurile care primesc stelele, iar noi așa am luat a șase stea”, ne-a explicat maltezul. Ne invită în bucătărie despre care ne spune că în Malta, este considerată inima fiecărei case. Aici, în timp ce „sculptează” în mâncăruri și prăjituri ne explică ce contează în evaluarea pentru steaua Michelin.

„Sunt patru criterii: mâncarea să fie sustenabilă, ce ingrediente se folosesc și cât sunt de naturale, apoi cât de proaspete sunt produsele și în sfârșit standardele la care este realizat totul, de la mâncare și dulciuri sau patiserie la alegerea băuturilor și modul cum le recomandăm la diferite mâncăruri” descrie cel care obține de șase ani fără oprire stele Michelin. Este în firea umană să fii gurmand și să fii mulțumit atunci când papilele gustative îți sunt satisfăcute. Nu se întâmplă altfel nici în Malta, iar „Root 81” este dovada vie că poți fii fericit după o masă bună, chiar dacă România este departe.

Cât costă Revelionul în Malta?

Este în firea umană să fii gurmand și să fii mulțumit atunci când papilele gustative îți sunt satisfăcute. Poți încerca preparatele excepționale dacă vii de Revelion în Malta.

„Malta Travel”, principalul tour-operator care duce turiști români în celebra insulă a pregătit deja oferte pentru sfârșitul de an, cazarea fiind făcută la mai multe unități de elită.

„În perioada 28 decembrie-2 ianuarie propunem turistului român avizat, iubitor de istorie, soare, excursii și aventură un Revelion de neuitat. Transportul se face cu un charter al Tarom, cazare cinci nopți cu mic dejun inclus, de asemenea inclus bagaj de mână ( 10 kg), bagaj de cală (20 de kg), asistență turistică în limba română încă din timpul zborului”, ne-a declarat Alexandra Pietrușel, reprezentanta agenției.

Turiștii vor fi cazați în hotelurile de cinci stele VOCO sau Intercontinental.În cazul primului hotel oferta pe cinci nopți este de 740 de euro de persoană iar în cazul Intercontinental, turiștii vor achita 765 de euro de persoană. Pentru petrecerea și masa de Revelion, organizată între orele 21.00 și 2.00, la Intercontinental, într-una dintre cele mai mari săli de evenimente ale unui hotel din Malta, se va plăti suplimentar 165 de euro de persoană.

Turiștii care vor da curs ofertei „Malta Travel” de cazare în hotelurile Voco și Intercontinental pentru a petrece sfârșitul lui 2025 și începutul lui 2026 vor sta de fapt într-un complex destinat distracției.

„Cele două hoteluri sunt unite printr-o pasarelă și dispun în total de nu mai puțin de 9 restaurante, 4 piscine dintre care una interioară și aici avem cel mai mare complex pentru petrecerea timpului din Malta. Avem casinoul nr 1, cinematograful nr 1, sălile de bowling și jocuri nr 1. În fapt, aici proprietarii au construit totul pentru ca turiștii să nu se plictisească niciodată, indiferent de anotimp, oră sau zi”, ne-a declarat Stephen Coppini,  director de vânzări în grupul IHG.

Hotelurile se află in inima orașului St. Julian's, la 200 de metri de propria plajă privată gratuită, pe malul golfului St. George.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
durere in gat jpg
tabel pensii logo jpg
Ilie Bolojan, Ioana Fasie, foto arhiva jpg
image png
UK, foto Shutterstock jpg
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net