Te-au tras pe dreapta? Vei prezenta certificatul ITP ┼či actele!

image
Amend─â ├«ntre 765 ┼či 1.700 de lei dac─â ┼úi-a expirat inspec┼úia tehnic─â

Din acest an, ┼čoferii care solicit─â efectuarea inspec┼úiei tehnice periodice a autovehiculelor primesc un nou document ce trebuie prezentat la controalele ├«n trafic. Este vorba despre Certificatul de Inspec┼úie Tehnic─â Periodic─â. Aceast─â hot─âr├óre a fost adoptat─â pentru alinierea la standardele Uniunii Europene.Speciali┼čtii avocatnet.ro ne spun tot ce trebuie s─â ┼čtim despre noul act.

Se elibereaz─â gratuit dup─â efectuarea ITP

Eliberarea documentului nu implic─â obliga┼úii sau costuri suplimentare pentru ┼čoferi, ace┼čtia primind certificatul automat, la finalizarea inspec┼úiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal. ├Än acela┼či timp, nu va fi afectat─â nici periodicitatea de efectuare a ITP, astfel c─â data urm─âtoarei inspec┼úii tehnice va fi cea din anexa la certificatul de ├«nmatriculare.

În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP", au declarat pentru avocatnet.ro surse din cadrul Registrului Auto Român.

A┼ča arat─â certificatul ITP pe care ├«l vei primi dup─â efectuarea inspec┼úiei tehnice a ma┼činii

simeon stalpnicul png

Ce informaţii cuprinde certificatul

Certificatul cuprinde informa┼úii precum num─ârul de identificare al ma┼činii, clasa vehicului sau num─ârul de kilometri parcur┼či la data efectu─ârii inspec┼úiei tehnice periodice.

El este eliberat ├«n limba rom├ón─â, iar rubricile sunt traduse ┼či ├«n limba englez─â. Documentul este complementar anexei la certificatul de ├«nmatriculare ┼či, prin urmare, nu ├«nlocuie┼čte anexa respectiv─â, care atest─â efectuarea ITP ┼či termenul de valabilitate.

Nu ai documentul la tine? Prime┼čti amend─â!

├Än cazul controalelor din trafic, ┼čoferii sunt obliga┼úi s─â prezinte ┼či noul document, ├«n caz contrar ei fiind amenda┼úi de poli┼úi┼čtii rutieri.

├Än ceea ce prive┼čte sanc┼úiunile pentru lipsa unui astfel de certificat, Registrul Auto Rom├ón men┼úioneaz─â c─â acestea au ├«nceput s─â se aplice din 31 decembrie 2013, ├«n func┼úie de legisla┼úia fiec─ârei ┼ú─âri UE.

├Äntr-un comunicat de pres─â emis de c─âtre Registrul Auto Rom├ón se specific─â faptul c─â ÔÇ×verificarea valabilit─â┼úii inspec┼úiei tehnice auto se bazeaz─â, ├«n primul r├ónd, pe datele din anexa la certificatul de ├«nmatriculare. Certificatul de ITP prezint─â ┼či alte informa┼úii suplimentare ce pot fi utile ├«n control ┼či este important deoarece poate fi verificat simplu ├«n toate statele membre UE, rubricile respective fiind armonizate".

Amend─â ├«ntre 765 ┼či 1.700 de lei dac─â ┼úi-a expirat inspec┼úia tehnic─â

Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al c─ârui termen de valabilitate a inspec┼úiei tehnice periodice a expirat constituie contraven┼úie ┼či se sanc┼úioneaz─â cu amend─â prev─âzut─â ├«n clasa a IV-a de sanc┼úiuni, aceasta fiind ┼či cea mai mare amend─â prev─âzut─â le legisla┼úia rutier─â pentru persoanele fizice.

Av├ónd ├«n vedere faptul c─â ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2014 salariul minim brut pe economie a crescut de la 800 de lei la 850 de lei, ┼či valoarea unui punct de amend─â s-a majorat automat, de la 80 de lei la 85 de lei. Prin urmare, ┼čoferii risc─â amenzi cuprinse ├«ntre 765 lei ┼či 1700 lei dac─â circul─â cu inspec┼úia tehnic─â expirat─â. Mai mult dec├ót at├ót, pe l├óng─â amend─â poli┼úistul poate re┼úine ┼či certificatul de ├«nmatriculare al ma┼činii ┼či, ├«n schimb, va elibera o dovad─â ├«nlocuitoare cu drept de circula┼úie pentru 15 zile.

FotoJet jpg
florin salam jpeg
FotoJet (1) jpg
andrew tate 1 PNG
David Popovici castiga proba de 50m liber la campionatele europene de inot LEN European Aquatics in Otopeni Ilfov 8 iulie 2022 FOTO Inquam Photos / George Calin
257632721 283109130493372 5231993439749515723 n jpg
FotoJet (2) jpg
Reynolds si sotia lui jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 14 august sf proroc miheia png
1 Uttam Parmar jpg
functionar banca jpeg
Campaniile lui Mihai Viteazul jpeg
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
bani banca bancnote jpeg