Ţeapa pensiilor private! Mulţi angajaţi au conturile goale

Ultima actualizare:

    Sunt mulţi tineri  care au conturile de  pensii private pe zero
Sunt mulţi tineri care au conturile de pensii private pe zero

Pensii private pentru bătrâneţi liniştite. Asta ni s-a promis în 2007, atunci când s-a dat startul Pilonului II. Din păcate, unii dintre noi avem conturile goale.

Din cei 6,56 milioane de înregistaţi, doar 3,94 milioane au contribuţii virate lună de lună. Iar aproximativ 160.000 de conturi sunt pe zero. “În Registrul participanţilor din sistemul pensiilor administrate privat, Pilonul II, gestionat de Casa Naţională de Pensii, sunt înscrişi toţi participanţii. În decembrie 2015 apăreau 6,56 milioane de oameni, iar numărul celor cu contribuţii virate de către angajatori era de 3,94 de milioane, ceea ce reprezintă 60,10% din total”, spun cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care precizează şi motivele pentru care conturile sunt goale. Fie angajatorii nu au plătit, fie persoanele lucrează “la negru”, iar angajatorul, aflat în ilegalitate, nu plăteşte CAS.  Totuşi, patronul poate fi obligat să-şi achite datoria.

“Dacă un fond de pensii nu primeşte contribuţiile în termenul legal, administratorul întreprinde demersurile necesare pentru remedierea situaţiei şi înştiinţează Casa de Pensii. De asemenea, se plătesc penalităţi de către angajator, care vor fi virate în contul participantului, în termen de două zile lucrătoare de la data achitării. În plus, instituţia de colectare poate cere executarea silită a firmei”, declară reprezentanţii ASF. Lună de lună, fiecărui salariat i se reţine 5,1% din salariu, bani care ar trebui să ajungă în contul pensiei sale private obligatorii. În septembrie 2007, toţi românii care aveau până în 35 de ani au fost obligaţi să adere la un fond de pensii care să-i administreze banii. Cine nu a făcut-o a fost repartizat aleatoriu. La sfârşitul lunii decembrie 2015, circa două milioane de români activi aveau până în 5.000 de lei, aproximativ 700.000 de persoane - între 5.000 şi 10.000 de lei, iar în cazul a jumătate de milion de persoane suma acumulată trecea de 10.000 de lei, arată statisticile ASF. De banii strânşi veţi beneficia după ce veţi împlini vârsta standard de pensionare.

Cum vedeţi câţi bani aveţi în cont

Puteţi intra pe site-ul www.apapr.ro la secţiunea “Verificaţi pensia privată”. Acolo vă puteţi face un cont, cu parolă şi utilizator, după care cereţi fondului de pensii la care sunteţi înscris un cod de acces. Cu acesta puteţi verifica dacă aveţi virate cotele stabilite. Dacă veţi constata că nu sunt banii sau că au fost întreruperi în plată, îi puteţi reaminti angajatorului că este obligat prin lege să vă achite ratele aferente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net