Tensiuni între PNL și USR-PLUS. Ce îl nemulțumește pe Dan Barna

Ultima actualizare:

    Dan Barna, Ludovic Orban și Dacian Cioloș vor începe negocierile pentru formarea noului Guvernfoto: Inquam Photos
Dan Barna, Ludovic Orban și Dacian Cioloș vor începe negocierile pentru formarea noului Guvernfoto: Inquam Photos

Liberalii au discutat deja în interiorul partidului despre viitoarea coaliție de guvernare și despre funcțiile pe care ar vrea să și le asume în viitorul Guvern. Planurile liberalilor nu prea se potrivesc însă cu intențiile USR-PLUS, viitorul lor partener de guvernare. Prin urmare, înainte de începutul oficial al negocierilor, au apărut deja tensiuni între cele două grupări.

Planurile liberalilor de împărțire a posturilor în viitoarea coaliție de guvernare nu sunt pe placul USR-PLUS. Negocierile nu au început oficial încă, dar sunt câteva propuneri care ridică probleme în partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Prima nemulțumire este legată de postul de președinte al Camerei Deputaților pe care USR-PLUS îl dorea pentru Dan Barna, însă liberalii îl rezervă pentru Ludovic Orban, după demisia acestuia de la șefia Guvernului.

Conducerea Senatului propusă de liberali nu este o miză pentru USR-PLUS.

Liberalii vor să rămână, de asemenea, cu ministerele Justiției și Finanțelor. Și aici apare o problemă pentru că USR-PLUS vrea neapărat unul dintre aceste ministere avizatoare obligatoriu, mizând pe ministerul Justiției, luând în calcul că liberalii nu vor renunța la Finanțe. Un minister pe care cei de la USR nu-l vor este cel al Educației, potrivit unor surse din interiorul coaliției, citate de Hotnews.

Dan Barna: ”E o soluție mai bună ca USR-PLUS să ia șefia Camerei”

De altfel, Dan Barna a declarat într-o intrevenție televizată că USR vrea să fie un partener la guvernare, nu partid „ajutător” al PNL. El a comentat că a văzut variante vehiculate că PNL vrea toate ministerele avizatoare și de forță.

„E o soluție mai bună ca USR-PLUS să ia șefia Camerei, dacă președintele vine cu un premier de la PNL”, a mai spus Barna.

Citește și:

Cine este Nicolae Ciucă, premierul interimar al României, supranumit și Generalul Deșertului

Cum și-au împărțit liberalii portofoliile din Guvern

Liberalii și-au împărțit funcțiile și portofoliile din Guvern marți, într-o ședință restrânsă, la sediul din Modrogan. Surse liberale au declarat pentru HotNews că în interiorul partidului sunt patru propuneri pentru funcția de premier, dar Nicolae Ciucă va fi susținut de liberali pentru un mandat plin.

Liberalii au strâns rândurile în jurul lui Ludovic Orban și vor șefia Camerei Deputaților pentru liderul PNL, iar Senatul să meargă la USR. În ceea ce privește portofoliile din Guvern, liberalii își adjudecă opt ministere, cinci vor da USR-ului și trei pentru UDMR .

În spatele ușilor închise s-a vorbit despre faptul că trebuie menținute portofoliile de la Interne, Justiție, Economie, Finanțe, Transporturi, Dezvoltare și Fonduri Europene. În schimb liberalii sunt dispuși să renunțe la Educație și Sănătate.

image
image
image
image
image
image
vin fiert jpg
road 6387241 1280 jpg
sunset 2604874 1280 jpg
FotoJet (10) jpg
lidl
bani de Craciun jpg
pnrr bloc jpg
Bărbat cu un telefon in mana FOTO Shutterstock