Timișoreanul Daniel Vighi a ajuns la Cercul Polar cu autorulota. A făcut peste 10.000 de kilometri
Ce călătorie! Peste 10.000 de kilometri, 12 ţări străbătute şi atingerea celui mai nordic punct al Europei! Aceasta este experienţa inedită trăită de timişoreanul Daniel Vighi. Scriitorul a plecat cu o autorulotă închiriată, alături de trei prieteni, care au completat echipajul “şoarecilor de bibliotecă”, aşa cum glumeşte Vighi.
Scriitorul şi profesorul universitar Daniel Vighi, vicepreşedintele Societăţii Timişoara, unul dintre liderii societăţii civile din capitala Banatului, a revenit, de curând, din cea mai interesantă aventură a vieţii sale. De fapt, a fost prima sa aventură adevărată, trăită la 62 de ani. Până acum, expediţiile şi drumeţiile din cărţile sale au fost doar rodul imaginaţiei. Daniel Vighi s-a considerat mereu un „şoarece de bibliotecă”, fiindcă şi-a petrecut mare parte a vieţii printre cărţi. „N-am mers niciunde, aşa, hai-hui, am stat ascuns în bibliotecă şi mi-am închipuit că plec”, spunea Vighi, înainte de plecarea la Cercul Polar, mai exact la Capul Nord (Norvegia), socotit cel mai nordic punct al Europei.Expediţia trebuia să fie fără hoteluri, restaurante, avioane ori metrouri. “Am închiriat o autorulotă marca Ford. Avea 3,2 m înălţime, 7 lungime, dar se conduce uşor. Are patru paturi comode, două în faţă, două în spate. Sunt două dulapuri, baie cu cabină de duş, WC, bucătărie cu aragaz, frigider, masă, fotolii. Are două panouri solare. E total informatizată”, explică Vighi, care a fost unul dintre şoferii autorulotei.
În echipajul “şoarecilor de bibliotecă” au mai fost cooptate trei persoane; Ionuţ, informaticianul Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara, Marius, un fost judecător, acum la pensie, şi Alex, un fost student al lui Daniel Vighi. Zis şi făcut: pe 5 august, autorulota a plecat la drum, din Cluj. Călătoria a durat o lună, interval în care au străbătut peste 10.000 de kilometri şi au traversat 12 ţări. “Prima ţară a fost Ungaria, au urmat Slovacia şi Polonia. Apoi, ţările baltice - Lituania, Letonia şi Estonia. În primele nopţi am tras autorulota la marginea unor păduri, a fost foarte fain. Din Estonia am trecut cu feribotul în Finlanda. Un feribot ca un transatlantic, cu sute de maşini şi TIR-uri. Finlanda e o lume legată cu natura”, povesteşte Vighi pentru adevarul.ro.
Din Helsinki, drumul i-a dus pe “şoareci” spre Laponia, în Rovaniemi, localitate numită şi “Casa lui Moş Crăciun”. Scriitorul a fost entuziasmat: “Natura e copleşitoare. Păduri de brazi şi de mesteceni, lacuri superbe. Cum ne apropiam de nord, temperatura începea să scadă. Nici nu ne-am dat seama unde am trecut în Norvegia. Nu am remarcat punctul de trecere, care era după Cercul Polar. La ora 23.00 era lumină”.Într-un final, echipajul a ajuns la Nord Cap, pe coasta de nord a insulei Mageroya din Norvegia. Drumul se face printr-un tunel submarin care leagă insula de continent. “Erau 2 grade Celsius. Soarele de la miezul nopţii a fost superb. Noi am băut ţuică şi ne-am îmbătat. Pe la două noaptea, m-am trezit, eram mahmur şi am văzut din nou soarele. O senzaţie ciudată”, rememorează Daniel Vighi.
Din Timişoara până la Capul Nord, pe drumul parcurs de “şoareci”, sunt aproape 3.500 de kilometri. Pentru întoarcere a fost aleasă o altă rută. Echipajul a traversat toată Norvegia, din nord spre sud. “Fiorduri, cascade, stânci, prăpăstii, înălţimi, vârfuri cu zăpezi”, spune scriitorul. Din Norvegia au ajuns în Suedia, iar apoi, tot cu feribotul, în Danemarca. “O ţară superbă şi mai ieftină ca Norvegia. Am putut să ne apropiem şi de beri. Am trecut în Germania, unde am decis să nu folosim autostrada, fiindcă nu vezi nimic. Am mers atâta de mişto pe drumuri regionale! Ne-am oprit în orăşele, am venit înapoi în Austria, Ungaria şi din nou acasă”, încheie Daniel Vighi, care intenţionează să pună toată expediţia într-o carte.