Turişti în pericol, după ce au vrut să urce pe munte în blugi şi adidaşi, prin viscol

Masivul Ceahlău este un obiectiv de interes major în judeţul Neamţ, fiind, an de an, ţinta câtorva zeci de mii de turişti care urcă spre creste. Numai că unii dintre ei ignoră riscurile la care se expun, plecând în ascensiune fără o minimă pregătire. Nu se interesează despre trasee, nici despre prognoza meteo, şi nici echipament corespunzător nu îşi iau.

Tinerii care nu erau echipați adecvat au fost întorși din drum
Tinerii care nu erau echipați adecvat au fost întorși din drum

În această situaţie s-au aflat şi cinci tineri turişti care voiau să urce pe Ceahlău în adidaşi şi blugi, chiar dacă în masiv viscoleşte zilnic, iar troienele depăşesc un metru.

Norocul lor a fost că s-au întâlnit cu o împătimită a muntelui, Anca Irina Enache, din Piatra Neamţ, scrie adevarul.ro. S-a întâmplat pe 19 decembrie, când femeia a fost „abordată“ de tineri, chiar la baza unui traseu. Şi-a dat seama că nu aveau nici o şansă să ajungă la vârful Toaca, pentru că erau îmbrăcaţi sumar, în nişte geci subţiri şi cu adidaşi în picioare.

I-a sfătuit să meargă în staţiunea Durău, nicidecum pe munte. „Nu părăsiţi zona! E greşeala care vă poate costa viaţa!”, i-a avertizat Anca Enache (50 de ani). Pietreanca a dezvăluit că şi pentru ea, deşi în decursul anilor are la activ ascensiuni prin multe masive din ţară, urcarea pe Ceahlău în acea zi a fost extremă: „Acest traseu, Jgheabul cu Hotar, pe timp de vară îl faci în 2 ore şi 30 de minute. Pe timp de iarnă sunt necesare mai multe ore, iar efortul este triplu. Am vrut să renunţ după ce am parcurs trei sferturi din traseu, dar cum sunt o «leoaică», am continuat. A fost viscol, erau minus zece grade şi am înfruntat zăpadă foarte mare“

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net