Uite care sunt beneficiile aduse de tichetele valorice!

simeon stalpnicul png
Tichetele valorice aduc mul╚Ťi bani la bugetul de stat

Un studiu realizat de Academia Rom├ón─â arat─â c─â fiecare leu acordat ├«n tichete de mas─â aduce ├«ncas─âri bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contribu╚Ťii sociale scutite de la plat─â intr─â ├«n economia local─â aproape 4 lei.

Potrivit analizei Centrului de Cercet─âri Financiare ╚Öi Monetare ÔÇ×Victor Sl─âvescuÔÇŁ pentru Asocia╚Ťia Profesional─â a Emiten╚Ťilor de Tichete din cadrul Academiei Rom├óne, la fiecare 25 de noi beneficiari ai tichetelor de mas─â se creeaz─â un loc de munc─â ├«n sectorul agroalimentar, retail sau horeca.

Sistemul tichetelor valorice are un poten╚Ťial important de cre╚Ötere a productivit─â╚Ťii muncii, precum ╚Öi a st─ârii de s─ân─âtate ╚Öi a nivelului de trai al angaja╚Ťilor ╚Öi al familiilor acestora. Tichetele valorice cresc venitul disponibil din munc─â, stimul├ónd consumul ╚Öi sprijinind economia local─â, cu impact pozitiv asupra ofertei interne, a gradului de ocupare, a veniturilor bugetare ╚Öi a predictibilit─â╚Ťii mediului de afaceri. Ele contribuie totodat─â la reducerea economiei subterane ╚Öi evaziunii fiscale, precum ╚Öi a cheltuielilor de protec╚Ťie social─â.

Tichetele valorice, ├«ndeosebi tichetele de mas─â, pentru care s-au f─âcut calcule specifice pentru anii 2014 ╚Öi 2016, au o eficien╚Ť─â remarcabil─â ├«n generarea de consum, locuri de munc─â ╚Öi venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe ╚Öase ÔÇ×valuriÔÇŁ succesive de impuls economic.

Autorii studiului au descris fiecare ÔÇ×valÔÇŁ astfel:

- primul ÔÇ×valÔÇŁ se refer─â la generarea de venituri bugetare prin simpla acordare a tichetelor de mas─â ÔÇô impozit pe salariu la nivelul angaja╚Ťilor care primesc tichete de mas─â, impozit pe profit la nivelul emiten╚Ťilor de tichete;

- al doilea ÔÇ×valÔÇŁ se refer─â la generarea de impozit pe profit la nivelul retailerilor care accept─â pl─â╚Ťi cu tichete de mas─â la bunurile alimentare v├óndute, de TVA la nivelul produc─âtorilor de produse primare agro-alimentare v├óndute retailerilor, de impozit pe profit la nivelul produc─âtorilor de produse primare agro-alimentare v├óndute retailerilor;

- al treilea ÔÇ×valÔÇŁ se refer─â la generarea de noi locuri de munc─â de tip salarial, precum ╚Öi de locuri de munc─â de tip non-salarial (conven╚Ťii de munc─â ad hoc sau pe durat─â determinat─â sau pe activit─â╚Ťi pre-stabilite) la produc─âtorii de produse agro-alimentare primare, la retaileri, la emiten╚Ťii de tichete de mas─â, la firmele curierat;

- al patrulea ÔÇ×valÔÇŁ se refer─â la generarea de venituri bugetare (impozit pe profit, impozit pe salariu, contribu╚Ťii sociale, TVA) aferente noilor locuri de munc─â salariate;

- al cincilea ÔÇ×valÔÇŁ se refer─â la cre╚Öterea consumului de bunuri alimentare (consum efectiv final al gospod─âriilor popula╚Ťiei) generat de noii salaria╚Ťi, precum ╚Öi noile persoane ocupate non-salariate;

- al ╚Öaselea ÔÇ×valÔÇŁ se refer─â la generarea de noi venituri bugetare la nivelul TVA aferent consumului suplimentar.

 Astfel, ├«n 2016, sistemul tichetelor de mas─â a injectat ├«n economie 5,7 miliarde de lei (volum de emitere), gener├ónd 104.440 locuri de munc─â ╚Öi un consum total de 8,4 miliarde de lei, care include ╚Öi consumul generat de aceste locuri de munc─â. De asemenea, ├«ncas─ârile bugetare au fost de 2,3 miliarde de lei (TVA ÔÇô 784,4 milioane de lei, contribu╚Ťii sociale ÔÇô 396,4 milioane de lei, impozit pe salariu ÔÇô 1 miliard de lei, impozit pe profit ÔÇô 111,6 milioane lei), cu un sold pozitiv pentru bugetul public de 133 de milioane de lei. Studiul Academiei Rom├óne eviden╚Ťiaz─â faptul c─â tichetele valorice, ├«n special cele de mas─â, aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rat─â de impozitare de circa 40%. Aceast─â eficien╚Ť─â ├«n asigurarea veniturilor bugetare, mai mare dec├ót eficien╚Ťa tuturor impozitelor ╚Öi contribu╚Ťiilor sociale actuale, este posibil─â datorit─â ÔÇťecouluiÔÇŁ pe care, prin natura ╚Öi func╚Ťionarea lor, tichetele de mas─â ├«l au ├«n economia real─â ╚Öi ├«n cea nominal─â.

În 2019, ar aduce la buget 1,4 miliarde de lei

Performan╚Ťa economic─â, fiscal─â ╚Öi social─â a tichetelor de mas─â le confer─â un avantaj net fa╚Ť─â de  indemniza╚Ťiile de hran─â, prev─âzute a le ├«nlocui, de la 1 decembrie 2018, ├«n cazul personalului pl─âtit din fonduri publice. Pentru anul 2019, studiul arat─â c─â bugetul public ar c├ó╚Ötiga 1,4 miliarde de lei dac─â to╚Ťi bugetarii ar primi tichete de mas─â (la valoarea actual─â de 15 lei pe zi) ├«n locul indemniza╚Ťiilor de hran─â (├«n valoare anual─â de dou─â salarii minime brute pe economie), ├«n condi╚Ťiile prevederilor noului Cod Fiscal. Pentru acela╚Öi an 2019, restr├óng├ónd compara╚Ťia doar la bugetarii din domeniul sanitar, calculele arat─â c─â bugetul public c├ó╚Ötig─â 360 milioane de lei prin acordarea de tichete de mas─â, ├«n valoare de 15 lei pe zi lucrat─â, comparativ cu acordarea de indemniza╚Ťii de hran─â, conform prevederilor noului Cod Fiscal.

Este unul dintre motivele pentru care studiul recomand─â amendarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului pl─âtit din fonduri publice astfel ├«nc├ót ordonatorii de credite s─â  poat─â acorda, ├«n urma consult─ârii cu sindicatele sau cu reprezentan╚Ťii salaria╚Ťilor, fie tichete de mas─â conform Legii 142/1998, fie indemniza╚Ťii lunare de hran─â reprezent├ónd a 12-a parte din dou─â salarii de baz─â minime brute pe ╚Ťar─â garantate ├«n plat─â.

ÔÇ×Cifrele de mai sus, eviden╚Ťiate de Academia Rom├ón─â, nu las─â loc de interpretare ├«n privin╚Ťa impactului benefic al tichetelor valorice at├ót asupra for╚Ťei de munc─â, c├ót ╚Öi asupra economiei. Lista beneficiilor este generoas─â ╚Öi m─â voi referi la doar c├óteva dintre ele. Cresc veniturile ╚Öi puterea de cump─ârare, ceea ce genereaz─â un nivel de trai mai bun ╚Öi o economie sustenabil─â, prin stimularea produc╚Ťiei interne ╚Öi a consumului. Cresc veniturile bugetare, at├ót prin cre╚Öterea bazei de impozitare, c├ót ╚Öi prin reducerea evaziunii fiscale ca urmare a folosirii circuitelor legale de decontare a tichetelor valorice. Cre╚Öte nivelul de loializare a salaria╚Ťilor fa╚Ť─â de angajatori, precum ╚Öi nivelul de responsabilitate social─â a angajatorilor fa╚Ť─â de salaria╚Ťi. S─ân─âtatea ╚Öi calitatea vie╚Ťii angaja╚Ťilor sunt mai bune datorit─â disciplin─ârii obiceiurilor de servire a mesei prin utilizarea tichetelor de mas─â. Avem, a╚Öadar, cre╚Öteri ├«n domenii multiple datorit─â tichetelor valorice, care se dovedesc a fi un sistem benefic pentru to╚Ťi ÔÇô angaja╚Ťi, angajatori, comercian╚Ťi, stat. Credem c─â toate aceste ÔÇ×plusuriÔÇŁ ar trebui s─â se constituie ├«ntr-o baz─â solid─â de argumente ├«n favoarea ├«ncuraj─ârii angajatorilor ÔÇô din mediul privat ╚Öi de stat ÔÇô s─â foloseasc─â pe scar─â larg─â tichetele valorice, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â, de altfel, cu succes ├«n alte state europeneÔÇŁ, a spus Elena Pap, Pre╚Öedintele APET.

Studiul de cercetare ÔÇ×Impactul economic, social ╚Öi financiar al sistemului tichetelor valorice (tichete de mas─â, tichete cadou, vouchere de vacan╚Ť─â)ÔÇŁ a fost derulat ├«n lunile octombrie-noiembrie 2017, folosind tehnici de analiz─â calitativ─â ╚Öi cantitativ─â a datelor empirice disponibile pentru perioada 2009-2017.

stefan banica paparazzi8 jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
ana morodan vanatai6 png
santana 1 jpg
alergie jpeg
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
grup de prieteni
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
image
image
image
image
1 alternative pentru apa calda la temperatura optima jpg jpeg
grecia vacanta pixabay jpg
turisti la paris la turnul eiffel jpeg
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg