Uite cum o să arate, în câţiva ani, Gara de Nord! Proiectul este spectaculos, iar lucrările vor dura aproape cinci ani FOTO
Proiect spectaculos! Cea mai mare gară din România urmează să intre în ample lucrări de modernizare. Reprezentanţii CFR Infrastructură au oferit, pentru economica.net, detalii despre etapele şantierului la Gara de Nord din Bucureşti. Lucrările ar urma să dureze 55 de luni (4 ani şi 7 luni).

Rămâne de văzut dacă anunţul autorităţilor are acoperire! În vara anului trecut, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, susţinea că modernizarea Gării de Nord se afla în etapa de proiectare. El estima că la finalul lui 2024 ar fi urmat să înceapă lucrările.

Durata contractului este de 55 de luni, astfel: proiectarea - 9 luni şi execuţia lucrărilor - 46 de luni (3 ani şi 10 luni).
Perioada de garanţie a lucrărilor ar urma să fie de 60 de luni (5 ani). În urmă cu un an, CFR Infrastructură a semnat contractul pentru prima fază de modernizare a Gării de Nord. Oferta câştigătoare, depusă de o asociere de firme româneşti, este în valoare de aproximativ 85 de milioane de euro.

Etapa I a programului de modernizare a celei mai mari staţii din România include reabilitarea spaţiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfăşoară activitatea feroviară şi unde sunt asigurate servicii destinate publicului călător ori sunt desfăşurate activităţi comerciale: Corpul A (clădirile de pe bulevardul Dinicu Golescu), Corpul B (central, coloane, casele de bilete clasa I) şi Corpul C (casele de bilete clasa a II-a, Calea Griviţei).

Principalele lucrări vizează modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din staţia de călători Bucureşti Nord; reabilitarea construcţiilor monument cu valoare istorică; realizarea unor spaţii verzi centrale, cu zonă de aşteptare pentru publicul aflat în tranzit; regenerarea zonei aferente staţiei de călători Gara de Nord pe principiile smart city/creative city/green city; modernizarea spaţiilor destinate publicului călător, inclusiv facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi; asigurarea elementelor de siguranţă şi confort pentru călători – balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilităţi, lifturi, sisteme de control acces; sisteme noi de ventilaţie şi încălzire; modernizarea sistemului de iluminat şi a instalaţiilor electrice, sanitare şi termice; modernizarea sistemului de informare a publicului călător şi a echipamentului de telecomunicaţii.

Prin implementarea acestui program, staţia de cale ferată Bucureşti Nord va fi modernizată în conformitate cu parametrii tehnici prevăzuţi de standardele şi legislaţia europeană în vigoare, după cum au explicat reprezentanţii CFR Infrastructură.
Construită între 1868 şi 1872

Gara de Nord este cea mai mare staţie feroviară a României, cu aproximativ 200 de trenuri care vin şi pleacă zilnic.
Bucureşti Nord este capăt de linie pentru toate magistralele. Piatra de temelie a gării a fost pusă pe 10 septembrie 1868, în prezenţa lui Carol I, pe un loc ales de domnitor, iar inugurarea a avut loc patru ani mai târziu, pe 13 septembrie 1872. Staţia a fost “botezată” iniţial Gara Târgoviştei (după numele arterei Calea Griviţei de astăzi), iar din 1888 a primit actuala denumire. Staţia a fost concepută în formă de U, formată din două corpuri paralele legate la capătul dinspre ateliere de un alt corp în orientare perpendiculară.