Uite cum se activează cardul de sănătate!

Ultima actualizare:
După schimbarea codului, cardul este activat
După schimbarea codului, cardul este activat

Cardul de sănătate ia „startul”, vineri, 1 mai, când va intra în vigoare. Dacă nu aţi fost încă la medic şi nu l-aţi activat, Click! vă arată cum se face acest lucru. Cardul poate fi validat la medicul de familie, la specialist sau la spitalele care se află în contract cu casa de asigurări de sănătate.

De vineri, 1 mai, vom avea acces la consultaţii gratuite, trimiteri către specialişti şi reţete compensate doar cu cardul de sănătate. Acesta trebuie, însă, activat, lucru care se face fie la medicul de familie, fie la specialist sau la spital. Este important de ştiut că nu trebuie să mergeţi la medic special pentru a valida cardul, ci atunci când veţi avea nevoie.

Cardul se introduce în cititor și i se schimbă PIN-ul
Cardul se introduce în cititor și i se schimbă PIN-ul

Elena Cănea (69 de ani), din Bucureşti, a fost ieri la consultaţie la medicul de familie, ocazie cu care şi-a activat şi cardul. „Cardul vine de la casa de asigurări cu un cod PIN de transport, 000. În momentul în care pacientul vine să-l valideze, medicul introduce cardul în cititorul care e conectat la calculator, iar pacientul schimbă PIN-ul într-unul cu patru cifre. Atenţie! PIN-ul nu trebuie dat nimănui! Nici medicului, nici farmacistului, nici altcuiva! Este la fel de secret ca acela al cardului bancar”, ne explică dr. Cristina Enescu, medic de familie.

După schimbarea codului, acesta se introduce din nou pentru confirmare. Apoi, cardul este activat. „Până în prezent, circa 30% din cei 1.400 de pacienţi ai mei şi-au validat cardul. De la 1 mai, pacienţii care vor veni la cabinet, însă, va trebui să aibă asupra lor cardul”, a precizat dr. Enescu.

Trimiterile şi reţetele se eliberează doar pe baza cardului
Trimiterile şi reţetele se eliberează doar pe baza cardului


    Trimiterile şi reţetele se eliberează doar pe baza cardului
Trimiterile şi reţetele se eliberează doar pe baza cardului

Flash NEWS

  • Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat, ieri, că, până în prezent au fost distribuite peste 14,3 milioane de carduri, adică peste 96%. Mai sunt 500.000 de carduri care se află încă la casele de asigurări şi 340.000 la medici de familie. Ciurchea a spus că pentru cele 500.000 de persoane care nu au primit cardul, furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a acestora, pentru a le oferi serviciile necesare, acestea urmând să fie monitorizate separat. 
  • Cei aproximativ 150.000 de asiguraţi OPSNAJ din toată ţara, care nu au intrat încă în posesia cardurilor de sănătate ar putea să le primească centralizat prin intermediul instituţiilor, a mai precizat Ciurchea. „Sortarea cardurilor la OPSNAJ a durat mai mult decât ne-am gândit noi. În câteva zile se termină acest proces, iar cardurile rămase pentru asiguraţii civili le vor primi, cu excepţia persoanelor care doresc să şi le ridice personal, le vom da medicilor de familie în contract cu casa OPSNAJ”, a adăugat preşedintele CNAS.

Ce alte schimbări ne aşteaptă de la 1 mai

Etichete pe produse. De la 1 mai, toţi producătorii agricoli care vor să vândă legume, fructe, animale sau alte roade din gospodărie au nevoie de atestat de producător şi carnet de comercializare. Ei trebuie să afişeze şi etichete de produs care conţin informaţii despre calitate, locul de origine, data obţinerii produsului şi preţul. 

Bacşiş pe bon separat. Bacşişul lăsat la coafor, taxi, restaurante se va impozita cu 16%. Pentru asta, banii lăsaţi de clienţi trebuie marcaţi pe bonuri separate, apoi trecuţi prin contabilitatea firmei. În felul acesta, clientul va primi două bonuri fiscale, unul pentru consumaţie sau serviciu, altul pentru ciubuc.

Premii pentru plata cu cardul. De la 1 mai, până la sfârşitul anului, se acordă premii pentru cei care folosesc cardurile bancare. Toate plăţile realizate la comercianţi pe teritoriul României cu cardurile MasterCard şi Maestro, în perioada 1 mai - 31 decembrie 2015, vor fi înscrise automat la extragerile de la o nouă loterie, „Cere bonul fiscal! Noi te premiem!”.  Vor fi acordate premii în valoare de peste 1,7 milioane de lei.

  •  
  •  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net