Ultima imagine cu Mihai Șora în viață. A fost activ până a închis ochii pentru totdeauna!

Vestea că Mihai Șora a murit a căzut ca o cortină prăfuită pentru toți oamenii care, de-a lungul vieții, l-au admirat, i-au ascultat teoriile și i-au citit poveștile. Maestrul avea păreri despre tot și toate, avizate și bine puse la punct. La vârsta de 106 ani, Mihai Șora a închis ochii pentru totdeauna. Pe rețelele de socializare, celebrul filosof și eseist român a fost activ până în ultima clipă a vieții sale, iar ultima imagine postată pe Facebook a fost cu numai 4 zile în urmă. 

Filosoful Mihai Șora a murit la 106 ani / Sursă foto: arhivă
Filosoful Mihai Șora a murit la 106 ani / Sursă foto: arhivă

Ultima imagine cu Mihai Șora în viață

Iubitor de cărți, de texte, de teorii și de păreri, Mihai Șora a avut o ultimă apariție publică în cadrul unei librării. Filosoful de 106 ani s-a fotografiat alături de bunele sale prietene - cărțile, dar a și ținut să transmită un mesaj important. 

Cu optimismul său aparte și cu celebrul „Bună dimineața, copii”, Mihai Șora a vorbit despre Europa, despre democrație, dar și despre mințile oamenilor care, în opinia lui, erau cele mai valoroase comori. 

„Bună dimineața, copii!

Că Bellezza și Bruttezza sunt legate știm deja. Esențial e să nu le gândim și așezăm pe aceeași treaptă, la același nivel sistemic, ideatic. Și nu, cea dintâi nu câștigă întotdeauna în conflictul cu cealaltă, oricât de încrezători am fi sau bătăioși când trebuie salvată. E ceea ce spunea cândva Aron despre democrație: trebuie să fii naiv sau desprins de realitate ca să crezi că democrația are mereu câștig de cauză, că rațiunea este – din capul locului și pentru totdeauna – victorioasă.

Ultima imagine cu Mihai Șora în viață / Sursă foto: Facebook
Ultima imagine cu Mihai Șora în viață / Sursă foto: Facebook

De aceea, insista Aron, trebuie 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐚𝐫𝐦𝐞𝐳𝐢 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐩𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 [«armer la sagesse»]. Cu alte cuvinte: să nu cedezi nimic statelor totalitare, nici militar, nici în planul ideilor.Ce are mai de preț Europa sunt tocmai mințile cetățenilor ei; în ele se află resursele, din ele vin și bunăstarea, și tehnologiile, libertățile individuale și pacea. 𝐄𝐥𝐞 trebuie protejate cu orice preț de toxinele propagandei statelor totalitare, de veninul și falsurile distilate în presa aservită, de ideologi și extremiști care abia așteaptă să ajungă la putere. Mințile oamenilor, așadar, discernământul și capacitatea lor de înțelegere sunt adevărata miză a acestui secol, pentru lumea liberă.Și iată de ce, dacă aș fi librar, aș pune cărțile de logică, de filozofie și istorie la intrare, în locuri vizibile…

Nu înghesuite la etajul doi (spre care arăt acum cu degetul, scuze), unde nu urcă toată lumea

Zi senină tuturor”, a scris Mihai Șora, în dreptul ultimei fotografii cu el în viață, de pe contul său de Facebook. 

Vă reamintim că Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net