Unul dintre cei mai mari critici literari ai României a murit, la vârsta de 76 de ani: „Dumnezeu să-l odihnească”

Alex Ștefanescu, cunoscut critic și istoric literar, s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, o veste tragică care a îndoliat comunitatea culturală românească.

Alex Ștefănescu avea 76 de ani / foto: wikipedia
Alex Ștefănescu avea 76 de ani / foto: wikipedia

Anunțul cutremurător a fost făcut duminică, 25 februarie, de către scriitorul Daniel Cristea-Enache, care a exprimat regretele sale pe pagina de Facebook a criticului literar.

Născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj, Alex Ștefanescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România începând cu anul 1977. Una dintre cele mai semnificative contribuții ale sale în domeniu a fost lucrarea intitulată "Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)", distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor în 2005. Această lucrare remarcabilă explorează evoluția literaturii române în perioada regimului comunist și analizează impactul acestuia asupra creației literare.

A fost unul dintre cei mai importanți critici literari ai României

Prin analizele sale cuprinzătoare, care includ toți scriitorii importanți ai epocii, Alex Ștefanescu a fost considerat unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari ai României, alăturându-se numelor ilustre precum George Călinescu, Eugen Lovinescu, Eugen Simion sau Nicolae Manolescu.

Ion Simuț a descris opera lui Alex Ștefanescu drept o "minunată carte-spectacol", subliniind calitățile sale de prozator și capacitatea de a crea și susține personaje literare, evidențiindu-le individualitatea și particularitățile.

Pe lângă contribuțiile sale teoretice, Alex Ștefanescu a scris peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în diverse publicații. De asemenea, a fost autorul piesei de teatru "Melania și ceilalți", pusă în scenă la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 și adaptată sub titlul "Love story în lift", regizată de Constantin Dinischiotu, precum și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu.

De asemenea, a realizat scenariul pentru serialul de teatru TV "Căsătorie imposibilă", difuzat în 12 episoade în 2000, sub îndrumarea regizorală a lui Silviu Jicman.

Alex Ștefănescu s-a născut la Lugoj

Alex Ștefanescu s-a născut la 6 noiembrie 1947 în Lugoj, acolo unde părinții săi, tatăl originar din Herța și mama din Nordul Moldovei, satul Boroaia, s-au aflat temporar. A avut doi frați, Alexandrina Mihai și Florin Ștefănescu, ambii profesori universitari la Politehnica din București.

Copilăria și adolescența și le-a petrecut în Suceava, unde a urmat școala primară și liceul în perioada 1954–1965. A obținut licența în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București în anul 1970.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Trupa Talisman a fost formată din Alin Oprea și Tavi Colen foto Click!
image
image
image
image
image
image
WhatsApp Image 2024 05 15 at 14 32 20 (1) jpeg
plaje bulgaria blue flag jpg
semn de intrebare jpeg
image png
WhatsApp Image 2024 05 15 at 13 57 48 jpeg
mancare pixabay jpg
iran 7912 jpg
vlad alexandru ciurea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net