Unul dintre cei mai mari critici literari ai României a murit, la vârsta de 76 de ani: „Dumnezeu să-l odihnească”

Alex Ștefanescu, cunoscut critic și istoric literar, s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani, o veste tragică care a îndoliat comunitatea culturală românească.

Alex Ștefănescu avea 76 de ani / foto: wikipedia
Alex Ștefănescu avea 76 de ani / foto: wikipedia

Anunțul cutremurător a fost făcut duminică, 25 februarie, de către scriitorul Daniel Cristea-Enache, care a exprimat regretele sale pe pagina de Facebook a criticului literar.

Născut la 6 noiembrie 1947, în Lugoj, Alex Ștefanescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România începând cu anul 1977. Una dintre cele mai semnificative contribuții ale sale în domeniu a fost lucrarea intitulată "Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)", distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor în 2005. Această lucrare remarcabilă explorează evoluția literaturii române în perioada regimului comunist și analizează impactul acestuia asupra creației literare.

A fost unul dintre cei mai importanți critici literari ai României

Prin analizele sale cuprinzătoare, care includ toți scriitorii importanți ai epocii, Alex Ștefanescu a fost considerat unul dintre cei mai importanți critici și istorici literari ai României, alăturându-se numelor ilustre precum George Călinescu, Eugen Lovinescu, Eugen Simion sau Nicolae Manolescu.

Ion Simuț a descris opera lui Alex Ștefanescu drept o "minunată carte-spectacol", subliniind calitățile sale de prozator și capacitatea de a crea și susține personaje literare, evidențiindu-le individualitatea și particularitățile.

Pe lângă contribuțiile sale teoretice, Alex Ștefanescu a scris peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în diverse publicații. De asemenea, a fost autorul piesei de teatru "Melania și ceilalți", pusă în scenă la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 și adaptată sub titlul "Love story în lift", regizată de Constantin Dinischiotu, precum și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu.

De asemenea, a realizat scenariul pentru serialul de teatru TV "Căsătorie imposibilă", difuzat în 12 episoade în 2000, sub îndrumarea regizorală a lui Silviu Jicman.

Alex Ștefănescu s-a născut la Lugoj

Alex Ștefanescu s-a născut la 6 noiembrie 1947 în Lugoj, acolo unde părinții săi, tatăl originar din Herța și mama din Nordul Moldovei, satul Boroaia, s-au aflat temporar. A avut doi frați, Alexandrina Mihai și Florin Ștefănescu, ambii profesori universitari la Politehnica din București.

Copilăria și adolescența și le-a petrecut în Suceava, unde a urmat școala primară și liceul în perioada 1954–1965. A obținut licența în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București în anul 1970.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net