Uriaşii de Transilvania, rasă de iepuri «made in România»

Ultima actualizare:

Sunt colecţionari de tablouri, de ceasuri sau de timbre. Dar unii au pasiuni mai neobişnuite. Cum e şi cazul pensionarului Nicu Ţăran, din Alba Iulia, care e pasionat de o rasă specială de iepuri. Este vorba de Uriaşul de Transilvania, rasă creată de un genetician român cu mulţi ani în urmă.

Nicu Țăran e acum  pensionar și își  dedică tot timpul  iepurilor-gigant
Nicu Țăran e acum pensionar și își dedică tot timpul iepurilor-gigant

Îngrijiţi şi hrăniţi bine Uriaşii de Transilvania ar putea participa cu mare mândrie la orice expoziţie internaţioală.

Pentru o astfel de competiţie se pregăteşte şi Nicu Ţăran, unul din crescătorii de Uriaşi de Transilvania din România şi vicecampion naţional cu un exemplar de Uriaş de Transilvania, singura rasă de iepure românesc standardizată, în prezent fiind în proces de omologare, scrie „Adevărul”.

Nicu Ţăran are, în prezent, 40 de exemplare acasă, unul matur ajungând la o greutate de 7 - 8 kilograme. Nu este uşor, povesteşte Nicu Ţăran, dar pasiunea pentru iepuri o are de când era copil. Acum, la pensie, Nicu a putut să se dedice lor în totalitate. „

Este foarte multă muncă depusă, curăţenie şi mâncare specifică. În primul rând lucernă, care le place foarte mult, după care cereale, cum ar fi porumb sau grâu. Este o pasiune de mic copil şi o continui cât se mai poate, fiind o plăcere”, a povestit el. 

La expoziție a adus  și un Uriaș Gri German
La expoziție a adus și un Uriaș Gri German

Rasă obţinută după 7 ani de încrucişări

Este în legătură permanentă cu alţi crescători de iepuri din ţară. Recent, Nicu Ţăran a participat la o competiţie cu două exemplare de iepure Uriaş de Transilvania şi unul de Uriaş Gri German şi a fost desemnat vicecampion naţional cu un exemplar de Uriaş de Transilvania.

„Este o concurenţă acerbă între colegi, între marii pasionaţi de creşterea iepurilor. Acum ne pregătim de montări, apoi vine preselecţia şi mergem mai departe la concursuri în Bucureşti sau, eventual, în Ungaria”, spune crescătorul de iepuri din Alba. Anul trecut a fost în  Austria, la o expoziţie de iepuri.

Nu ca expozant, ci doar ca privitor. „Am fost la o expoziţie în Austria, dar doar ca vizitator. Exemplarele de acolo erau de o calitate foarte ridicată. Sper ca pe viitor şi eu să pot participa la o astfel de expoziţie”, a completat crescătorul de iepuri. 

Rasa Uriaş de Transilvania a fost creată de geneticianul Valentin Petrescu Mag, cercetător ştiinţific şi lector universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Uriaşul de Transilvania are în genele sale caracteristicile mai multor rase şi populaţii.

Pe linia sa descendentă se află Uriaşul Gri, Pestriţul German, Iepurele Californian şi iepurele autohton „de coteţ“, reprezentant al unei rase nestandardizate, neomologată.

Uriașii de  Transilvania  ajung și la 9 kg
Uriașii de Transilvania ajung și la 9 kg

Unele dintre rasele alese au servit ca donatoare de culoare, altele au conferit mărime, robusteţe, iar altele rezistenţă la boli şi factorii climatici locali.

După şapte ani de încrucişări, a rezultat o rasă originală prin cel puţin 3-4 caractere unice faţă de alte rase. Fiind conceput ca rasă grea pentru carne, greutatea minimă a Uriaşului de Transilvania este de 4 kilograme, iar greutatea maximă, de 9 kilograme.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net