Valul de căldură din Sahara a leșinat România

Ultima actualizare:

    37 grade C: Până şi tigrul  siberian de la  Zoo Băneasa şi-ar  dori puţină răcoareFotografii: Sever Gheorghe
37 grade C: Până şi tigrul siberian de la Zoo Băneasa şi-ar dori puţină răcoareFotografii: Sever Gheorghe

Suntem atât de departe de Africa din punct de vedere geografic, dar asta nu contează sub aspect meteorologic. România continuă să se topească la temperaturi de peste 40 de grade, din cauza valului de căldură venit din deşertul Sahara. Iată cât de mult au suferit românii joi, 29 iunie!

Avem toate motivele să invidiem cârtiţele, vulpile şi orice creatură care îşi face veacul sub pământ. Nu le bate soarele în cap, nu le trebuie cremă de protecţie, nici ochelari polarizaţi. N-au nevoie de sfaturi de la specialişti, care să le ţină departe de arşiţa de afară. Ştiu ele şi singure când să se pună la adăpost. Dacă ar putea, până şi tigrii siberieni de la Zoo Bucureşti ar săpa o groapă în ţărână, să se ascundă de năduf. Nişte fiinţe mult mai inteligente decât ele, oamenii, au ignorat din nou recomandările medicilor de a sta departe de razele periculoase.


    40 grade C: Chiar şi pe arşiţa asta, la orele  amiezii, bucureştenii şi-au  căutat de lucru prin oraş
40 grade C: Chiar şi pe arşiţa asta, la orele amiezii, bucureştenii şi-au căutat de lucru prin oraş


    41 grade C: În tramvai e  ca la saună
41 grade C: În tramvai e ca la saună

Joi, 29 iunie, la orele amiezii, Bucureştiul era un furnicar de oameni de toate vârstele care alergau de colo-colo, la 40 de grade Celsius. Florarii au ieşit chiar şi pe o vreme ca asta să-şi vândă preţioasele plăntuţe. Pentru un buchet vândut la fiecare două ore au îndurat canicula, în timp ce florile erau răsfăţate la temperaturi de 16 grade.

„Am aerul condiţionat setat pe 16 grade. Le trebuie temperatură constantă şi apă proaspătă, altfel se ofilesc. Până la sfârşitul zilei cred că o să mi se ofilească şi mie buzunarul, de cât curent consumă aparatul de aer”, ne-a spus Irina, o florăreasă de la Obor. Cei care au muncit în spaţii închise, fără aer condiţionat, au făcut saună toată după-amiaza.


    41 grade C: Nicoleta bea şi şase  litri de apă într-o zi de  muncă la buticul de covrigi
41 grade C: Nicoleta bea şi şase litri de apă într-o zi de muncă la buticul de covrigi

În bucătăriile restaurantelor fast-food, în şaormerii, în covrigării şi brutării focul a fost principalul inamic al angajaţilor. La temperaturi de 45-50 de grade nu-ţi mai vine să coci pâine, ci să intri, pur şi simplu, în pământ şi să stai acolo pân’ la toamnă. Cei pe care căldura i-a toropit în drumul lor prin oraş au făcut mici popasuri la „oazele” răcoroase aflate la tot pasul.


    31 grade C: Corturile anticaniculă  sunt dotate şi cu aparate  de răcire a aerului
31 grade C: Corturile anticaniculă sunt dotate şi cu aparate de răcire a aerului

Corturile anticaniculă, amplasate de primării în cele mai populate locuri din Capitală, au fost pline mereu de trecători. Unii şi-au măsurat tensiunea arterială şi au cerut sfaturi medicilor, alţii au intrat în vorbă pentru un pahar cu apă. Pe lângă mall-uri, farmaciile sunt foarte căutate în această perioadă, însă nu pentru medicamente, ci pentru răcoarea din interior. Aici sunt între 22 şi 25 de grade Celsius, datorită necesităţii păstrării produselor medicale la temperaturi scăzute.


    25 grade C: În farmacii te poţi opri  să te răcoreşti şi să bei  un pahar cu apă
25 grade C: În farmacii te poţi opri să te răcoreşti şi să bei un pahar cu apă


    28 grade C: În staţiile de metrou,  temperatura scade  până la 27-28 de grade
28 grade C: În staţiile de metrou, temperatura scade până la 27-28 de grade

Pot fi şi 43 de grade vineri, 30 iunie, în Lunca Dunării

„Joi au fost înregistrate mai multe recorduri de temperatură pentru această dată. În Oltenia 38-40 de grade, 36 de grade la Deva, 33 de grade la Sfântul Gheorghe. Însă, recordul de căldură pentru luna iunie a fost la Calafat, în anul 1938, când au fost 42 de grade”, ne-a precizat meteorologul Viorica Dima. Vineri, 30 iunie, valul de căldură va persista în cea mai mare parte din țară. ANM a emis o avertizare “cod portocaliu” pentru mai mult de jumătate din țară: Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, Moldova și Dobrogea, unde sunt prognozate temperaturi de 37-40 de grade, posibil până la 43 de grade în Lunca Dunării și sudul Olteniei. Pe Litoral sunt prognozate 35 de grade la umbră.

Atenție! Nu ne vom putea răcori nici în timpul nopții, pentru că termometrele vor arăta peste 20 de grade, ca la Tropice. Sâmbătă, 1 iulie, va fi a unsprezecea zi de când suntem afectați de valul de căldură care a urcat din deșertul Sahara. Ne vom răcori duminică după-amiază, 2 iulie, când din nordul continentului va veni rapid un val de aer rece care va aduce furtuni de vară și va coborî temperaturile până la valori normale pentru această dată, în jur de 30 de grade. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Abubakar  Tahiru cartea recordurilor jpg
batran confuz istock1 jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
buster jpg
bani jpeg
sat comoara jpg
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net