Veste tristă pentru români! Facturile la gaze ar putea să crească de la 1 aprilie

Doar până la 31 martie 2025 prețul gazelor este plafonat. După această perioadă, însă facturile ar putea să se dubleze. În aceste circumstanțe, Asociația Energia Inteligentă solicită de urgență Dezvoltarea unei Strategii Post Plafonare a Prețului. Iată ce a avut de spus Dumitru Chisăliță, președintele acestei societăți.

Facturile la gaze ar putea crește Foto: Shutterstock
Facturile la gaze ar putea crește Foto: Shutterstock

Am putea avea o dublare a prețului la gaze 

„Așa cum am mai încercat să transmit public, ne găsim în situația în care până la 31 martie 2025, prețul este plafonat la o valoare de 0,31 lei pe kilowatt/oră, dar acest preț este mult inferior față de prețul din contract. Legislația care va expira în 31 martie 2025 practic suspendă prețul din contract până la acea dată, dar după aceea, de la 1 aprilie 2025, el va intra în vigoare. 

Având în vedere că există această situație, în lipsa unei pregătiri atente a ceea ce înseamnă elementul post-plafonare, există riscul ca începând cu 1 aprilie, oamenii să plătească ceea ce au în contract, ceea ce ar însemna o explozie, ar fi o dublare de fapt a prețului la gaze naturale", a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, scrie Antena 3 CNN.ro.

Care sunt variantele analizate

„Cum se poate preîntâmpina acest lucru? Noi am luat în calcul patru variante care ar trebui analizate și găsită acea soluție care este cea mai bună pentru piața de gaz din România și pentru consumatorul final. 

Din punctul nostru de vedere, chiar dacă există o variantă ideală, care ar fi varianta reliberalizării pieței de gaze naturale, ţinând seama de eșecul care a existat în 2020, ținând seama de modificările care au apărut pe parcursul ultimilor doi ani, când a fost plafonat prețul, considerăm cumva că această continuare semireglementată este mai aproape de adevărul a ceea ce se întâmplă în România și de posibilitățile consumatorilor finali", a punctat Dumitru Chisăliță. 

Cresc și facturile la energie electrică în 2024

Recent, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară a început să transmită notificări clienților cu privire la modificările contractuale. Compania a propus un nou preț al energiei electrice, care include tariful de transport, pentru o perioadă contractuală de 12 luni, în valoare de 0,28 lei/kWh, comparativ cu 0,25 lei/kWh cât era anterior.

Conform informațiilor furnizate de ANRE, creșterea medie a tarifelor este de 3,4% pentru operatorii de distribuție a energiei electrice și de 1,50% pentru operatorul de transport. În anumite zone de distribuție, majorările pot atinge aproximativ 6%. Astfel, o creștere de 5% a tarifului poate duce la o factură mai mare cu 39 de lei pentru un consum de 150 kW, în comparație cu cei 37,5 lei plătiți anterior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net