VIDEO Clipul care explică în doar 30 de secunde de ce a apărut Omicron, noua variantă COVID

28 noiembrie 2021
article img
Originea COVID-19 ar putea rămâne un misterfoto: Pixabay

Specialistul în Sănătate publică Răzvan Cherecheş a publicat pe rețelele de socializare un filmuleț de doar 30 de secunde în care se explică, simplu și pe înţelesul tuturor, de ce noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, Omicron, a apărut în Africa de Sud, ţară cu rata de vaccinare scăzută, de circa 7%.

De ce a apărut Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV-2

„Noua tulpină Omicron a apărut în Africa pentru că vaccinurile au fost monopolizate de către ţările bogate (România face parte din acest grup). Rata de vaccinare pe continentul african este de aproximativ 7%. Distribuţia vaccinurilor va trebui să fie una echitabilă la nivel global, dacă vrem să eliminăm riscurile de evadare imunologică!”, a explicat specialistul în Sănătate Publică de la Universitatea Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheş.

„Rata de creştere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă”, mai scrie Cherecheş. „Dacă datele iniţiale se confirmă - noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecţioasă decât Delta - creştere 500% mai mare. Sper cu disperare să nu se confirme datele iniţiale ... dacă are şi potenţialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejaţi de infecţia anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 ...”, a mai spus acesta.

De asemenea, expertul a explicat şi care ar fi paşii următori în legătură cu noua tulpină: „Aşteptăm rezultatele testelor privind efectul vaccinurilor asupra tulpinii - cam în 2 săptămâni ar trebui să avem primele rezultate. Continuăm să ne vaccinăm - tulpinile suferă mutaţii în populaţia de persoane nevaccinate + vaccinurile reduc simptomele severe şi decesele. Transmiterea este prin aer şi la această tulpină.. Continuăm cu măştile, ventilaţia, distanţarea, testarea rapidă în masă - extindem şi întărim utilizarea certificatului verde ca să îi protejăm pe cei nevaccinaţi de infecţie.”