VIDEO Plajele, pline de alge. Au fost adunate până acum 10.000 de tone de plante verzi ajunse la mal. Beneficiile alegelor


    În lunile de vară, algele invadează țărmul Mării Negre
În lunile de vară, algele invadează țărmul Mării Negre

Plajele de la Marea Neagră sunt pline de alege, iar angajații de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) spun că le strâng tot timpul. De la începutul sezonului estival și până acum, aceștia au adunat 10.000 de tone de plante verzi ajunse la mal.

Aproape 10.000 de tone de alge au adunat de la linia țărmului muncitorii de la Sistemul de Gospodărirea Apelor Constanța, din cadrul ABADL, de la începutul sezonului estival și până în prezent.

Numai luna aceasta au fost adunate, mai ales dn stațiunile din sudul litoralului, în jur de 2.000 de tone de alge. Autoritățile spun că țărmul este curățat noaptea, când nu mai sunt turiști pe plajă.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral gestionează plajele din sudul litoralului românesc, pe o lungime de peste 70 de km, cuprins între localitățile Corbu și Vama Veche, care aparțin de zece primării

De ce se formează algele în Marea Neagră

”Fenomenele algale sunt naturale și sunt condiționate de numeroși factori cum ar fi: conținutul de nutrienți în apă, turbiditate, curenți de fund, furtuni, temperatura apei, starea generală a ecosistemului, iar o parte din acești factori sunt imprevizibili sau depind la rândul lor de alte mecanisme (turbiditatea și conținutul de nutrienți sunt influențate în parte de debitul fluviului Dunărea la gurile de vărsare în Marea Neagră). Prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii”, au trasmis reprezentanții ABADL.

Ce sunt algele marine

Algele sunt organisme vegetale ce se dezvoltă în mări și oceane și includ în organismele lor majoritatea componentelor apei de mare, într-o formă purificată, concentrată și asimilabilă de către organismul uman. Unicelulare sau pluricelulare, de culoare roșie, brune sau verzi, algele sunt folosite în alimentație, în scop terapeutic, ca îngrășământ sau în industrie.

Alegele conțin mai multe proteine decât carnea 

Numite și „concentrate de apa de mare”, datorită conținutului lor ridicat de nutrienți, algele sunt o sursă excelentă de proteine.

Unele specii au 50-70% proteine, comparativ cu cele doar cele 25% din carnea crudă.

Conțin mai mulți aminoacizi esențiali decât orice tip de carne, sunt o sursă excelentă de betacaroten, vitamine (A, B, C, D, E, F, K, PP), clorofilă, mucilagii și substanțe antibiotice, metaloizi și minerale (iod, magneziu, fier, potasiu, calciu, aluminiu, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, aur, zinc, cobalt, strontiu, titan, vanadiu, staniu, rubidiu, siliciu). Pot fi consumate în stare pură, în salate, sau gătite.

Beneficiile algelor marine

Și nu doar în alimentație sunt folosite, ci și în saloane de înfrumusețare sau în industria plafarelor. Algele marine se recomandă pentru: adenite, afecțiuni cutanate, pulmonare, alergii, algii (dureri), arterioscleroză, anemie, astenii fizice și psihice, celulită, constipație, hipertensiune arterială, îmbătrânire, laringită, limfatism, obezitate, predispoziție generală la  îmbolnăvire, prevenire și tratament al afecțiunilor cardiace, reumatism, rinofaringite, sechele de fracturi și contuzii, tulburari circulatorii, tulburări glandulare.

Dacă nu au intrat în putrefecație și le găsiți pe malul mării, nu vă sfiiți să vă împachetați cu ele. Fac doar bine!

Citește și: 

Tratamente naturiste cu alge marine: beneficii, reţete şi rezultate

Salată raw vegan cu alge marine

zodia care consuma alcool jpg
cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
cub Andreea Perju png
celine dion jpeg
cub camelia șucu (1) png
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
meghan markle 4 jpg
andreea marin
image
image
image
image
image
image
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif
cub camelia șucu (1) png
baza urs profimedia jpg
Hubert și June au fost înmormântați împreună jpg
masina de spalat jpg