Vindeau carne de cal, dar spuneau că e de vită
Ca să scape repede de marfă, puseseră cel mai mic preţ din ţară pentru carnea de vită: 14 lei/kg de pulpă fără os. Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din sectorul 2 au ştiut exact când va fi adusă carnea în hală şi i-au prins în flagrant.
După ce au analizat probe din marfa suspectată, veterinarii au confirmat că animalele sacrificate erau cai.
„Din hala de carne a Pieţei Obor au fost depistate, în cinci măcelării diferite, carne de cal care era vândută sub denumirea de carne de vită. Au fost confiscate 416 kg care erau amestecate foarte bine printre alte cărnuri, astfel încât să fie aproape imposibil de identificat. În ţara noastră, este interzisă comercializarea cărnii de cal către populaţie, iar cea reţinută va fi distrusă. Sacrificările se pot face doar în abatoare speciale, numai pentru procesare, iar produsele care conţin o astfel de materie primă trebuie să aibă scris pe etichetă această informaţie", ne-a explicat dr. Cristinel Mătură, director general Inspecţii şi Control din ANSVSA. ANPC a comunicat că, în total, au fost confiscate circa 1.000 kg de carne şi s-au aplicat amenzi de 25.000 de lei.
Cum deosebiţi cele două tipuri de carne
În cazul în care cumpăraţi carne care vă trezeşte suspiciuni, mergeţi cu ea la un laborator sanitar veterinar. De regulă, în hale şi măcelării există un punct al Direcţiei Sanitar Veterinare.
Iată cum vă daţi seama care e carne de cal
Carnea de cal este mai roşie decât cea de vită
Oasele sunt mai mici şi mai subţiri decât cele de vită
Măduva este galbenă
Un preţ suspect mai mic pe kilogram ar trebui să vă dea de gândit.