Ziua înmormântării Reginei Ana, doliu național

Ultima actualizare:

    Regina Ana a murit la vârsta de 92 de ani
Regina Ana a murit la vârsta de 92 de ani

România va fi pe 13 august în doliu. Asta se va stabili în ședința de Guvern mâine. La această dată, va fi în înmormântată Regina Ana.

Deși a încetat din viață într-un spital din Elveția, țara în care locuia, trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi adus în România marți, 9 august, pe Aeroportul Henri Coandă.

În acest moment se discută dacă transportul se va face cu o aeronavă a MApN.

Potrivit tradiției Funeraliilor Regale, corpul Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, apoi pentru o zi în Sala Tronului din Palatul Regal de la București, după care va fi înmormântată la Curtea de Argeș, sâmbătă, 13 august.

Guvernul va lua în ședința de mâine o decizie privind stabilirea unei zile de doliu național în această zi, după cum a anunțat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Regele Mihai nu va fi prezent la ceremonia de înmormântare, din cauza stării sale de sănătate.

De azi se depun coroane la Palatul Regal

Începând de astăzi, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta.

Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Condoleanţele pot fi transmise online la adresa www.familiaregala.ro/mesaje/.

Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau o pot face, începând de astăzi, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

Ana, soșia Regelui Mihai, avea 92 de ani. S-a născut pe 18 septembrie 1923, la Paris, în familia prințului Rene de Bourbon-Parma și a soției sale, prințesa Margareta a Danemarcei.

L-a cunoscut pe Mihai I, regele României, la finalul anului 1947, iar cei doi s-au căsătorit la Atena pe 10 iunie 1948, la jumătate de an după abdicarea forțată a regelui României.

Capetele încoronate odihnesc la Mănăstirea Curtea de Argeș

Necropola  Regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș a fost aleasă de Regele Carol I ca loc de veci pentru el și urmașii săi.

Aici se găsesc înmormântați, de o parte a interiorului bisericii, primul Rege (Carol I) și prima Regină (Elisabeta), sub lespezi de marmură – opera sculptorului Oscar Spaethe (1927).

De cealaltă parte se găsesc mormintele Regelui Ferdinand și Reginei Maria (Lespedea Reginei Maria a fost pusă după 1989, de către fiica sa cea mai mică, Principesa Ileana a României, devenită Maica Alexandra.

Separat, într-o criptă special amenajată în paraclisul mănăstirii, în parc, se găsește sicriul cu ramășițele Regelui Carol al II-lea, aduse în anul 2003 de la Lisabona, Portugalia, unde a fost înhumat în 1953. Sicriul lui  este acoperit de stindardul personal al Regelui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net