Un mare umorist român se ține de farse chiar și de pe lumea cealaltă!

Ultima actualizare:
Octavian Sava
Octavian Sava

Octavian Sava se ține de șotii și de pe cealaltă lume! O piesă cu scenete scrise de el va fi montată în curând la Teatrul Constantin Tănase.

După scenetele de la Revelion difuzate TVR 2, Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București ne invită la premiera revistei VIVA REVISTA. Textele acestui spectacol sunt scrise de: Octavian Sava, Puiu Maximilian, Nae Lăzărescu, Vasile Murariu și Dan Mihăescu. Premiera spectacolului va avea loc pe 21 februarie în regia lui Cezar Ghioca.

Octavian Sava
Octavian Sava

Octavian Sava, comemorat de apropiați!

Fundația Culturală Moftul Român a organizat la Celebration Garden și Cave comemorarea cunoscutului scriitor și realizator de televiziune Octavian Sava. Evenimentul a avut loc în preajma zilei de naștere a umoristului, când acesta ar fi împlinit 86 de ani. La manifestare au luat parte sau au trimis mesaje emoționante: Gabriela Graur, Annie Musca, Nicu Mihaly, Aimee D'Albon, Adrian Manafu, Silvia Gheață, Ileana Danalache, Mariana Grigore, Cezar Ghioca, Dumitru Lupu, Florica Grou, Ada Vertan, Aimee D'Albon, Cristina Muntean, Horia Chițibea, Octavian Paralescu, Luminița Boerescu, Săndel Bălan, Miklos Antal, Ami Simon, Ilka Marinescu, Marius Țeicu și Alexandru Mironov.

Octavian Sava
Octavian Sava

OCTAVIAN SAVA s-a născut la 1 februarie 1928, în orașul București; a plecat fulgerător dintre noi pe 2 decembrie 2013, în plină activitate creatoare. Lucra la o biografie romanțată a Marthei Bibescu, scria la scenariul de film "A treia cădere a Constantinopolului", o continuare a filmului de mare succes la public, "A doua cădere a Constantinopolului", cât și la o piesă pentru Teatrul de Revista Constantin Tănase.Pasiunea pentru film o avea din familie! A avut norocul să se nască acasă cu aparat de proiecție pentru filme de cinema, pe care bunicul său, proprietar de cinematograf își viziona filmele importante. Și tatăl său Valentin Segall și-a legat numele de industria filmului, fiind până la marea naționalizare din 1948, director al Cinematografului Patria. La dorința mamei sale, tânarul Octavian s-a înscris în 1946 la Facultatea de Medicină. În perioada studenției a început să colaboreze la „Ora Tineretului" și „Ora Școalei". La scurt timp i s-a propus să devină redactor la radio.

Fără ezitare a abandonat studiile medicale. "Mi-a plăcut haimanalacul", mărturisea el despre boemia începutului și s-a angajat la Radio, spre disperarea mamei sale care isi vedea visul naruit. A absolvit mai târziu, la 40 de ani, Facultatea de Litere a Universității din București, secția română-franceză, ca sef de promoție. A debutat ca scriitor SF cu nuvela Meteoritul de aur, publicată în 1955 în Colecția „Povestiri științifico-fantastice".

Octavian Sava a scris scenariile filmelor de mare succes: Post restant (1961), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988) și A doua cădere a Constantinopolului (1994).

Octavian Sava
Octavian Sava

A realizat emisiuni de varietăți și teatru la Radio Televiziunea Română și primul serial radiofonic românesc pentru copii, o adaptare după Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet, care a avut premiera la 21 august 1951; scenarii după care Radio România a scos anul trecut două minunate cărți pentru copii cu benzi desenate. A compus numeroase scheciuri, monologuri și cuplete muzical-umoristice pentru programele de Revelion de la TVR și Antena 1, singur sau împreună cu bunii săi prieteni: Dan Mihăescu, Grigore Pop și Octavian Iordăchescu.

Octavian Sava
Octavian Sava

A lansat cupluri de tineri actori: Emilia Popescu și Ștefan Bănică, Anca Sigartău și Mihai Constantin creându-le show-uri care au rămas repere în conștiința publicului. A fost prezent în programul nopții de Revelion al postului TVR 2, ce tocmai l-am traversat, cu câteva texte de umor. străbunic și era tare mândru de strănepoata sa, Ayla. În prezent I se montează un musical la Teatrul Constantin Tănase.

Octavian Sava
Octavian Sava

Cum se împlineau 140 de ani de la prima revista românească „Apele de la Văcărești" scrisă și jucată de Matei Millo, Arșinel i-a încredințat misiunea de a scrie un prolog, "Astăzi e ziua ta". L-a scris făcând o scurtă trecere în revistă a istoriei teatrului respectiv. Lui Alexandru Arșinel, directorul Teatrului Tănase, i-a plăcut ideea și l-a rugat să o prelungească puțin, el putând constitui Actul I. Adăugând... a ieșit o întreagă revistă cu titlul „Trăiască revista". Recent s-au operat câteva modifiicări la scenariu, adăugându-se spumoase cuplete și scenete scrise de Puiu Maximilian, Dan Mihăescu, Nae Lăzărescu și Vasile Muraru având revista și un nou titlu "Viva revista". "Un fotoliu va fi gol... dar sufletele noastre pline de bună dispoziție. Mulțumim Octav!", a punctat producătorul Ada Vertan.


    Octavian Sava
Octavian Sava

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net