Pentru un an nou fericit și cu noroc, mâncați piftie, carne de porc și pește
„De la Crăciun până la Bobotează, în Bihor se mănâncă porc, fiindcă acesta scurmă pământul mereu înainte, și pește, fiindcă acesta înoată tot înainte. Găina, care râcâie pământul înapoi, simbolizează regresul, trecutul", a spus Crăciun Parasca, amintind că numele lunii ianuarie vine de la zeul Ianus, care era înfățișat cu două fețe opuse: una privea înainte, cealaltă, înapoi, scrie ADS Oradea.
Pentru obraji fragezi
În privința piftiei, Parasca a amintit că, în Bihor, femeile mănâncă din ea, până la Bobotează, pentru a avea obrajii rumeni și fragezi. Despre pește bihorenii au considerat mereu că aduce noroc, dacă e consumat la masa de Revelion. Cu toate acestea, superstițiile din alte zone, legate de solzii de pește, nu au prins la noi în județ. „La noi nu se obișnuiește să se pună solzi de pește sub preș, la intrare. Acesta nu e un obicei bihorenesc, cum de altfel nu e nici umblatul cu sorcova", a spus Crăciun Parasca.
Boabe de fasole sau mazăre
La cumpăna dintre ani, mâncărurile joacă un rol important, cel mai des în această zi punându-se pe masă friptură de purcel. De asemenea, se spune că cine mănâncă în prima zi din an mâncăruri preparate din diferite boabe (fasole, mazăre) va avea bani mulţi în noul an.