Revenirea lui Băsescu, spaima Tiraspolului: «Baza militară rusă ne-ar putea ajuta să facem faţă ameninţării româneşti»

image
Republica Moldova si Transnistria.

Tiraspolul a cerut Moscovei să înlocuiască misiunea de menţinere a păcii cu o bază militară în regiunea transnistreană, anunţă Nezavisimaia Gazeta făcând referire la o sursă din anturajul liderului separatist Evgheni Șevciuk.

Potrivit aceleiaşi surse, baza militară rusă ar putea ajuta să facă față „ameninţării românești", care potrivit așa-zisului ministru transnistrean de securitate, Vladislav Finagin, se va intensifica după revenirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu.

„Această ameninţare a devenit reală după ce România a aderat la NATO şi UE. Şi, recent, aceasta s-a intensificat odată cu apelurile frecvente de unire a Republicii Moldova cu România. În contextul în care unele persoane de la conducere sunt cetăţeni români, aceste îngrijorări nu par a fi inutile. Mai ales că unirea, împreună cu Transnistria - este scopul preşedintelui Băsescu ", a declarat așa-zisului ministru transnistrean de securitate, Vladislav Finagin.

Astfel, citând o sursă din anturajul liderului separatist Evgheni Șevciuk, jurnalista de la Nezavisimaia Gazeta susţine că Tiraspolul a propus Rusiei să-şi desfăşoare o bază militară şi să folosească aerodromul fostei armate a 14-a. În schimb, autorităţile regiunii au cerut asistenţa financiară din partea Rusiei pentru a crea un sistem de securitate puternic.

Crearea bazei militare ruse în Transnistria - în schimbul asistenţei financiare la Moscova ar fi fost discutată în cadrul întâlnirii dintre Evgheni Șevciuk şi Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, vicepremierul rus. „Am auzit de o astfel de iniţiativă. Este oportună, având în vedere rolul activ al României în regiune. Băsescu este un lider carismatic, plin de declaraţii şi decizii enobişnuite, inclusiv cu privire la problemele din Moldova. El va continua politica sa de absorbţie treptată", a declarat asa zisul-şef al departamentului de securitate din regiunea separatistă Dmitri Soin.

Autorităţile de la Tiraspol se tem că Traian Băsescu ar putea determina unirea Republicii Moldova cu România, incluzând şi Transnistria, şi cer asistenţă militară din partea Moscovei în cazul în care Bucureştiul apelează la forţă.

simeon stalpnicul png
Republica Moldova si Transnistria.
https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
cub octavia geamanu marian ionescu png
zanni
Ruxi și cristi mitrea
img (3) jpg
tudor chirila 2 jpg
surpriza Sursă foto: Pixabay.com
BeFunky collage (26) jpg
Coruptie mita spaga FOTO Shutterstock
premiul nobel pentru fizica 2022 jpg
image
image
image
image
repartitoare jpeg
telefon volan jpeg
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg
pexels karolina grabowska 6919956 jpg
belly gdec03de07 1920 jpg