S-a descoperit o nouă limbă, vorbită doar de 1200 de oameni

Ultima actualizare:

Această limbă nescrisă este în pericol de a dispărea, deoarece este vorbită doar de cel mult 1.200 de persoane din câteva sate, iar printre acestea se află foarte puţini tineri, au explicat cercetătorii americani.

Limba koro, construită pe o realitate foarte diferită de cea a noastră, aparţine familiei de limbi tibeto-birmaneze din care fac parte aproximativ 400 de limbi.

Deşi există 150 de limbi tibeto-birmaneze care sunt vorbite în India, lingviştii nu au putut să identifice niciuna care să fie înrudită cu limba koro. În plus, ei au descoperit că aka, o limbă care coexistă în acea parte a ţării, nu este înrudită cu limba koro.

Iată câteva cuvinte din limba koro:

jew-prah / capko-play / patrusoo-fee / şasepoh-lay / pasăreleh-leh / porcmay-nay / soaremay-pah / noaptekeh-peh / nasmoo-yoo / ploaieoh-foh / soră mai marekah-plah-yeh / mulţumesc

Cercetătorii americani, coordonaţi de Gregory Anderson, directorul Living Tongues Institute for Endangered Languages din statul american Oregon şi de Gary Harrison, profesor de lingvistică la Swarthmore College din statul american Pennsylvania, au ales această regiune izolată din statul Arunachal Pradesh din nord-estul Indiei, cunoscută pentru bogăţia şi diversitatea limbilor sale.

Aceşti lingvişti s-au aflat în fruntea unei expediţii ce a fost organizată de National Geographic în cadrul unui proiect de identificare şi de conservare a patrimoniului lingvistic mondial, denumit "The Enduring Voices", lansat în urmă cu trei ani.

Multe dintre limbile vorbite în această regiune nu sunt scrise. Ele sunt puţin studiate şi din această cauză se află în pericol de dispariţie, au explicat cercetătorii, care deplâng faptul că o limbă "moare" în lume la fiecare două săptămâni.

Astfel, jumătate dintre cele 6.909 limbi repertorizate până în prezent pe Terra ar putea să dispară, victime ale fenomenului de omogenizare culturală, ale sentimentului de ruşine cauzat de apartenenţa la un anumit grup etnic şi ale represiunii guvernamentale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
Războinicii daci, „mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva” jpeg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
shaorma de casa jpeg
shutterstock 1893899740 jpg
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
padure jpg
storm 4651306 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net