9 leacuri naturiste pentru o inimă sănătoasă
Cele mai de temut boli de inimă pot fi alinate cu câteva leacuri naturiste, considerate adevărate medicamente naturale. Consumate atât în stare proaspătă, cât și sub formă de ceaiuri, acestea ne ajută să tratăm diverse afecțiuni ale inimii.
Leacuri naturiste pentru inimă: tinctura de păducel face minuni
Nu degeaba i se mai spune plantei şi „paznicul inimii“. Florile şi fructele de păducel combat senzaţia de gheară în piept şi reglează ritmul cardiac. Tinctura de păducel se prepară din 20 g de fructe uscate, care se mărunţesc şi se pun la macerat în 100 ml alcool de 60 de grade, 10 zile, într-un borcan închis ermetic. Se strecoară prin tifon în sticluţe închise la culoare.
Poţi să bei câte 10-15 picături, diluate în 50 ml de apă, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Cura se ţine 3 săptămâni pe lună şi are efecte benefice imediate.
Maceratul de rozmarin elimină palpitaţiile
Datorită conţinutului ridicat de flavonoide, rozmarinul reglează ritmul cardiac şi elimină palpitaţiile provocate de stările de tensiune. Adaugă o cană cu ghimpi de rozmarin la 2 căni cu alcool de 60 de grade şi lasă să stea la macerat 14 zile. După ce ai strecurat amestecul, bea jumătate de linguriţă din el la fiecare 2 ore, timp de o săptămână. Apoi, redu doza şi consumă acest macerat dimineaţa şi seara, înainte de masă, 14 zile.
Ceaiul de coacăze scade tensiunea arterială
Infuzia de coacăz negru are acțiune calmantă și hipotensivă. Are și efect diuretic. Pentru scăderea tensiunii arteriale, se beau câte 100 ml de ceai, dimineața și seara.
Rădăcina de caprifoi, bună pentru inimă
Infuzia cu rădăcină de mâna-Maicii-Domnului încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.
O cană de rădăcină de caprifoi mărunțită se pune la fiert în 7 căni de apă. Se lasă pe foc 30 de minute, iar după ce s-a răcit, se strecoară și se păstreză în sticle la frigider. Se administreză 2 căni pe zi, timp de 7 zile.
Vinul de pătrunjel are efect calmant
Pătrunjelul are proprietăţi de calmare a crizelor de angină, iar medicina naturistă îl recomandă sub formă de vin. Se pun 10-12 tulpini de pătrunjel proaspăt într-un litru de vin, peste care se adaugă 2 linguri de oţet de vin, apoi se dă la fiert. După 10 minute se pun 2 linguri de miere. Din acest vin se consumă 2-3 linguri în fiecare zi.
Anghinarea curăţă arterele
Ateroscleroza face victime în rândul bărbaţilor şi al femeilor, caracterizându-se prin rigidizarea, îngroşarea şi înfundarea arterelor cu depozite de colesterol şi de săruri de calciu (plăci de aterom). Eficient în această situaţie este ceaiul de anghinare, care scade colesterolul din sânge. Se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită, la care se adaugă 500 ml de apă clocotită. După răcire, se strecoară şi se îndulceşte. O parte se bea dimineaţa pe nemâncate, după care se stă culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul de ceai se consumă cu o jumătate de oră înaintea mesei.
Afinele protejează pereții vasculari
Cu un gust delicios și cu un parfum îmbietor, afinele sunt fructe de pădure bogate în vitaminele A, E, B1 și B2 și au proprietăţi antisclerogene, de protecţie a pereţilor vasculari. Se poate urma o cură cu 300-500 g de afine proaspete sau 100 g de fructe uscate în fiecare zi, 2 săptămâni. Afinele se pot consuma şi sub formă de decoct, macerat, extract sau tinctură. Decoctul de afine se prepară dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe, care se fierb în 250 ml de apă jumătate de oră. Ceaiul se consumă cu înghiţituri mici, pentru ca efectele să fie sporite. Pentru maceratul de afine, se pune o linguriţă şi jumătate de fructe peste care se toarnă 2 pahare cu apă fiartă şi răcită. Se lasă 8 ore, după care se consumă întreaga cantitate. Pentru a prepara tinctura de afine ai nevoie de 100 g de fructe la un litru de alcool alimentar de 60º, amestec care se lasă la macerat 2 săptămâni. Se bea câte un păhărel de tinctură pe zi, până la ameliorarea simptomelor.
Merișoarele previn bolile cronice
Potrivit unui studiu recent, sucul de merișoare poate preveni apariția bolilor cronice, cauza majorității deceselor de la nivel mondial, inclusiv boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Oamenii de știință au descoperit că sucul de merișoare reprezintă o sursă bogată de polifenoli, adică antioxidanți care au rolul de întărire a sistemului de protecție a organismului.
În cadrul analizelor efectuate, cercetătorii au aflat că persoanele care au băut cel puțin 2 pahare de suc de merișoare zilnic au înregistrat o îmbunătățire în ceea ce privește nivelul tensiunii arteriale. Astfel, consumul de suc de merișoare a fost asociat cu o diminuare de 10-15% a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.
Uleiul din sâmburi ţine inima sănătoasă
La început, uleiul obţinut din sâmburi de struguri era folosit doar în alimentaţie şi în cosmetică, însă, cu timpul, s‑a dovedit a fi un remediu de apreciat în numeroase boli, mai ales cele ale inimii. Previne hipertensiunea, ischemia cardiacă şi tulburările circulatorii în general.
Conţine vitamina E, zinc, cupru, seleniu şi agenţi antiîmbătrânire foarte puternici, numiţi procianidine.
Pentru menţinerea elasticităţii vaselor de sânge şi pentru scăderea colesterolului, este de ajuns să adaugi 3 linguri de ulei de sâmburi de struguri în salatele tale sau să-ţi faci un obicei din a lua zilnic 2 linguri din acest ulei. Este recomandat mai ales celor care consumă multe prăjeli şi grăsimi, pe care o cură de minim 6 luni îi va păzi de boli de inimă. Folosit la prăjit sau la fiert, uleiul din sâmburi de struguri îşi pierde proprietăţile terapeutice.
Citește și: