Boala de care suferă milioane de români. E foarte greu de depistat: „E însoțită uneori de semne vizuale sau senzoriale”

Ultima actualizare:

Cu siguranță nu mulți știu că durerea de cap care nu trece cu medicamente clasice este o boală. Migrena - pe care majoritatea medicilor din România nu ştiu să o diagnosticheze şi să o trateze, motiv pentru care aproape două milioane şi jumătate de români se chinuie ani la rând - este o afecţiune neurologică, iar 7 din 10 pacienţi diagnosticaţi cu migrenă au moştenit boala. O campanie lansată în acest an își propune să îi educe atât pe medici, cât și pe pacienți, astfel încât să poată scăpa mai ușor de dureri.

Migrena, boala pe care puţini medici din România ştiu să o diagnosticheze / Foto: Shutterstock
Migrena, boala pe care puţini medici din România ştiu să o diagnosticheze / Foto: Shutterstock

Daliana Bogioagă, în vârstă de 36 de ani, are dureri de cap ce o chinuie încă de la vârsta de 16 ani. A primit diagnosticul de migrenă abia cu șase ani în urmă şi a început tratamentul care i-a mai ameliorat durerile. Însă, până să găsească un medic priceput, a trecut prin zeci de consultaţii.

„Au fost nopţi în care durerea nu mă lăsa să dorm, nopţi în care de-a dreptul îmi venea să urlu şi să mă urc pe pereţi pentru că era prea puternic. Simţi disperare, simţi agonie. Erau diagnostice mai degrabă din zona de anxietate de tulburări de echilibru sau vertij, inclusiv la ORL am fost, am făcut tot felul de teste specifice am trecut prin tot felul de CT-uri, RMN-uri, radiografii.

Nici ei nu ştiau despre ce este vorba ajungeam în camera de urgenţă şi acolo mesajul era aproape acelaşi, mai liniştiţi-vă puţin, nu mai trăiţi aşa de agitat”, a declarat Daliana Bogioagă, pacientă cu migrenă, relatează Observator.ro.

Migrenele apar mai mult la femei 

 Şapte din 10 pacienţii diagnosticaţi cu migrenă au moştenit boala / Foto: Pexels
Şapte din 10 pacienţii diagnosticaţi cu migrenă au moştenit boala / Foto: Pexels

Fără să ştie că nu au de-a face cu simptome ale unei boli, ci chiar cu o afecţiune neurologică, mulți români au dureri de cap pe care le tratează cum cred că este mai bine. 7 din 10 pacienţi diagnosticaţi cu migrenă au moştenit boala.

„Se manifestă prin atacuri recurente de cefalee, egal dureri de cap, cel mai frecvent unilateral. Nu te doare tot capul, te doare frecvent pe partea dreaptă sau pe partea stângă şi de cele mai multe ori există o recurenţă a afectării unilaterală. Sunt însoţite uneori de semne vizuale sau senzoriale, cum este aura; aura precede în majoritatea cazurilor cefaleea”, declară Florina Antochi, neurolog.

Migrele sunt mai des întâlnite la femei şi pot fi declanşate de modificări hormonale, oboseală extremă, stres dar şi ca reacţie adeversă la unele medicamente, cum ar fi analgezice luate mult timp sau antidepresive. Ecranele sunt altă cauză frecventă.

„Suntem o ţară în care migrena este subrecunoscută, subdiagnosticată, subtratată. Cu anii stau oamenii, suferă şi există deja tratamente foarte variate. Nu există un tratament care să vindece orice fel de migrenă, sunt şi cazuri complexe dar în pimul rând trebuie să se adreseze medicului de familie pentru că multe pot fi gestionate de medicul de familie”, a spus și Cristina Vlădău, asociaţie pacienţi, conform sursei menționate.

Tratamentul migrenei complexe costă lunar de la 2.500 de lei în sus, dar medicul neurolog care pune diagnosticul poate elibera reţete compensate 100%.

image
image
image
image
image
image
ryanair foto shutterstock
urs freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
1 fobie jpg jpeg
picioare femeie pexels jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (6) jpg
avion wizz air pe aeroportul suceava FOTO 7iasi ro jpeg
image
actualitate.net