Ceașca de sănătate: Consumul de cacao, ”hrana zeilor”, nu dă dependență, în comparație cu cafeaua
Despre valoarea nutrițională a boabelor de cacao s-a dus vestea prin secolul al XV-lea. “O ceașcă de cacao este suficientă pentru a menține forțele unui soldat pentru o zi întreaga de mers!”. Așa îl informa Hernando Cortez (1485-1547, cuceritorul Mexicului) pe Carol Quintul (1516-1556, regele Spaniei). Atunci conchistadorii spanioli au aflat ce valoare nutritivă ridicată și stimulativă avea delicioasa băutură de cacao și au introdus-o în hrana trupelor. Cristofor Columb a avut meritul de a aduce boabele de cacao în Spania.
Băutura de cacao a fost foarte -foarte apreciată de aristocrați și, treptat-treptat, această licoare delicioasă a pătruns în întreaga Europă. Din acea perioadă, susțin cercetătorii din mai multe țări, arborele de cacao era considerat divin, iar cuvântul cacao, în limba aztecilor înseamnă ” hrana zeilor”.
De-a lungul timpului, boabele arborelui de cacao (Theobrama cacao) au fost studiate de cercetătorii din lumea întreagă . Cu toții au ajuns la o concluzie comună: totdeauna, băutura preparată din pudra de cacao asigură un tonus bun și o stare de spirit optimistă, adică aceste calități care sunt garanțiile unei sănătăți ”de fier”. Deseori, situațiile imprevizibile alterează starea noastră de sănătate și, în astfel de situații, trebuie să găsim soluții pentru a combate aceste evenimente nedorite. În studiile lor îndelungate, cercetătorii din multe țări au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase. Pudra de cacao, consumată ca aliment de sute de ani, este un tonic natural care face minuni pentru starea de spirit a persoanelor care nu renunță la această aceastăi delicatesă. Mai mult, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.
Pudra de cacao conține multe minerale, alături de vitamine
Testele de laborator, efectuate de specialiști, au dovedit că pudra de cacao este bogată în minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).
Consumul de cacao ține în frâu riscul bolilor de inimă
Referitor la valoarea terapeutică a pudrei de cacao, în America s-a realizat un studiu elocvent, la care au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste care depășeau 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi din lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu.
Cacao combate problemele specifice vârstei a treia
Efectul consumului de cacao s-a dovedit benefic pentru participanții la studiu, persoane care aveau vârste care depășeau 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut de curând în prestigioasa publicație ”American Journal of Clinical Nutrition”. În același timp, participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.
Bobul de cacao conține numeroase substanțe active
Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţe active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.
Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale
Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.
Ciocolata amăruie, benefică pentru afecțiunile cardiace
Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie, care conține un procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Oamenii de ştiinţă apreciază efectul pozitiv antioxidant al pudrei de cacao. De asemenea cercetătorii au constatat efectul pozitiv al flavonelor din cacao la îndepărtarea diferitelor toxine din organism care se depun pe pereţii vaselor de sânge. La personele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare
Cacao ne menține buna dispoziție
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate: ” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.
Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat
Cercetările în cele mai importante laboratoare din lume au mai evidențiat un aspect pozitiv al boabelor de cacao: Deoarece este foarte bogată în antioxidanţi, pudra de cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorate, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao, băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Această cremă se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână, iar efectele se vor remarca în scurt timp.
Iată o sursă sigură de optimism: o ceașcă de cacao fierbinte
Specialiștii au stabilit că ceașca de ciocolată sau de cacao, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât acceași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care ne influențează simțurile și contribuie la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine.
Spre deosebire de cafea, ceașca de cacao nu dă dependența
Totdeauna, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.
Ceașca de ciocolată ne prelungește viața
Statisticile au constatat că iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Studiile menționează că , deseori, medicii nu prea recomadă consumul de ciocolată pentru că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor. Totuși, dacă este consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.
Ciocolata este dușmanul virușilor
Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, care produce anticorpi ce protejează organismul de viruși.
Cacao, o băutură ideală când vremea este instabilă
O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală când vremea este instabilă și în anotimpul rece. În plus, cacao este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.
Pentru obținerea unei jumătăți de kilogram de ciocolată se folosesc câteva sute de boabe de cacao procesate.
Reţetele săptămânii
Ciocolată caldă cu efect antistres
Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 9 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine; se adaugă treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute.
Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.
Ciocolată caldă pentru o zi cu program încărcat
Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, trei linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă de zahăr invertit). Preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă. Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus ( 120 calorii), efectul său este revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat.