Ceașca de sănătate: Consumul de cacao, ”hrana zeilor”, nu dă dependență, în comparație cu cafeaua


    Pudra de cacao este un tonic natural ce combate diverse boli
Pudra de cacao este un tonic natural ce combate diverse boli

Despre valoarea nutrițională a boabelor de cacao s-a dus vestea prin secolul al XV-lea. “O ceașcă de cacao este suficientă pentru a menține forțele unui soldat pentru o zi întreaga de mers!”. Așa îl informa Hernando Cortez (1485-1547, cuceritorul Mexicului) pe Carol Quintul (1516-1556, regele Spaniei). Atunci conchistadorii spanioli au aflat ce valoare nutritivă ridicată și stimulativă avea delicioasa băutură de cacao și au introdus-o în hrana trupelor. Cristofor Columb a avut meritul de a aduce boabele de cacao în Spania.

Băutura de cacao a fost foarte -foarte apreciată de aristocrați și, treptat-treptat, această licoare delicioasă a pătruns în întreaga Europă. Din acea perioadă, susțin cercetătorii din mai multe țări, arborele  de cacao  era considerat  divin, iar cuvântul cacao, în limba aztecilor  înseamnă ” hrana zeilor”.

De-a lungul timpului, boabele arborelui de cacao (Theobrama cacao) au fost studiate  de cercetătorii din lumea întreagă . Cu toții au ajuns la o concluzie comună: totdeauna, băutura preparată din pudra de cacao  asigură un tonus bun și o stare de spirit optimistă, adică aceste calități  care sunt garanțiile unei sănătăți  ”de fier”. Deseori, situațiile imprevizibile alterează starea noastră de sănătate și, în astfel de situații, trebuie să găsim soluții pentru a combate aceste evenimente nedorite. În studiile lor îndelungate, cercetătorii din multe țări au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase. Pudra de cacao, consumată ca aliment de sute de ani, este un tonic natural care face minuni pentru starea de spirit a persoanelor care nu renunță la această aceastăi delicatesă. Mai mult, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.

Pudra de cacao conține  multe minerale, alături de vitamine

Testele de laborator,  efectuate de specialiști, au dovedit că pudra de cacao  este bogată în minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Consumul de cacao ține în frâu riscul bolilor de inimă

Referitor la valoarea terapeutică a pudrei de cacao, în America  s-a realizat un  studiu elocvent, la care au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste care depășeau 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi din lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu. 

Cacao combate problemele specifice vârstei a treia

Efectul consumului de cacao s-a dovedit benefic pentru participanții la studiu, persoane care aveau  vârste care depășeau  70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut de curând  în prestigioasa publicație ”American Journal of Clinical Nutrition”. În același timp,  participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu  vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

Bobul de cacao conține numeroase substanțe active

Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţe active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Ciocolata amăruie, benefică pentru afecțiunile cardiace

Cardiologii elveţieni şi americani numesc ciocolata amăruie, care conține un  procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace şi incidenţa trombozelor. Oamenii de ştiinţă apreciază efectul pozitiv antioxidant al pudrei de cacao.  De asemenea cercetătorii au constatat efectul pozitiv al flavonelor din cacao la îndepărtarea diferitelor toxine  din organism care se depun pe pereţii vaselor de sânge. La personele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare

Cacao ne menține buna dispoziție

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate: ” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao  vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”.

Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat

Cercetările în cele mai importante laboratoare din lume au mai evidențiat un aspect pozitiv al boabelor de cacao: Deoarece este foarte bogată în antioxidanţi, pudra de cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorate, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao, băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Această cremă se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână, iar efectele se vor remarca în scurt timp.

Iată o sursă sigură  de optimism: o ceașcă de cacao fierbinte   

Specialiștii au stabilit că ceașca de ciocolată sau de cacao, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât acceași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca  de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care ne influențează simțurile și  contribuie la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine.

Spre deosebire de cafea, ceașca de cacao nu dă dependența

Totdeauna, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.

Ceașca de ciocolată ne prelungește viața

Statisticile au constatat că  iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Studiile menționează că , deseori, medicii nu prea recomadă consumul de ciocolată  pentru că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor. Totuși, dacă este consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața. 

Ciocolata este dușmanul virușilor

Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, care produce anticorpi ce protejează organismul de viruși.

Cacao, o băutură ideală când vremea este instabilă

O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală când vremea este instabilă și în anotimpul rece. În plus, cacao este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.

Pentru obținerea unei jumătăți de kilogram de ciocolată se folosesc câteva sute de boabe de cacao procesate.

Reţetele săptămânii

Ciocolată caldă cu efect antistres

Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 9 linguri de lapte degresat. Preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine;  se adaugă  treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute.

Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

Ciocolată caldă pentru o zi cu program încărcat 

Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, trei  linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă  de zahăr invertit). Preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă. Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus ( 120 calorii), efectul său este  revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat. 

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
Matilda Pascal Cojocărița și Nicolae Ceaușescu jpg
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
mariana moculescu jpg
cub gabriela marin denise pilafai png
cub razvan ciobanu png
cub theo rose anghel damian png
 dmitri rogozin sursa facebook
Supermarket FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg
Joshua Cooper jpg
sarcina in vis jpg
Prima doamnă a SUA s a ocupat de decorațiuni jpg
cub florina mihaila sexy braileanca png