Cum să tragi un pui de somn corect? Dr. Mihai Pautov are răspunsul!

Ultima actualizare:

Poate obișnuiești să tragi un pui de somn la prânz pentru a combate oboseala, dar știai că somnul de după-amiază îți poate stimula sistemul imunitar și reduce riscul de cancer? Însă, dr. Mihai Pautov, atenționează, într-un filmuleț pe Tik Tok, că trebuie să știți cât să dormiți, pentru a vă putea bucura de beneficiile puiului de somn.

Un somn de 30 de minute la prânz îți poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate. Foto: Click.
Un somn de 30 de minute la prânz îți poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate. Foto: Click.

Cum să nu te trezești din somn obosit

Dr. Mihai Pautov spune că este extrem de important cât dormi la prânz, recomandând un pui de somn de maximum 30 de minute, despre care spune că este ideal, iar atunci când te vei trezi, vei fi plin de energie. 

Dacă îți place să tragi un pui de somn, mie îmi place să trag un pui de somn, este foarte important, ideal, ca acel somn să fie de maximum 30 de minute. Totuși, dacă vrei să dormi mai mult, trebuie să te asiguri că ai cel puțin o oră și jumătate de dormit. De ce? Pentru că fix această arhitectură de somn despre care am vorbit, un ciclu de somn durează o oră și jumătate. Asta înseamnă că, dacă vrei să dormi o oră și jumătate, și ai doar o oră la dispoziție, când o să sune ceasul după acea oră, el o să te trezească, te smulge din acel somn profund. Și asta o să îți dea o inerție extraordinară a somnului, adică te vei trezi din somn obosit, umflat la față, nervos și prost dispus și asta o să dureze câteva ore. Adică îți faci o foarte mare defavoare", atenționează medicul. 

„E ca și cum ți-ai da un reset negativ al creierului"

Medicul a explicat și de ce nu este bine să dormi o oră, dar și cum să eviți riscul de a da un reset negativ al creierului.

 „Dacă vrei să dormi mult la prânz, și asta nu te încurcă cu somnul de noapte, încearcă să ai la dispoziție o oră și jumătate sau maxim 30 de minute. De ce? Pentru că fix 30 de minute durează prima și a doua fază a somnului. Prima fază a somnului, care este un somn superficial și a doua fază care este un somn mediu, odihnitor, creierul tău se reface, dar nu apuci să intri în acea fază profundă de somn, și nu riști să te trezești din acea fază profundă de somn ca și cum te-ar smulge cineva dintr-o hipnoză, ceea ce e ca și cum ți-ai dat un reset negativ al creierului, e ca și cum ți-ai opri calculatorul Windows, știm bine că trebuie să dăm Shut Down, nu să apăsăm pe buton sau să-l scoatem din priză. Asta se întâmplă când dormi o oră și te trezești dintr-un somn profund. Brusc, e ca și cum cineva ți-ar scoate cablul din calculator fără să îi dea Shut Down", explică medicul. 

Ce poți să faci ca să dormi maxmum 30 de minute

Medicul ne-a explicat și ce putem face ca să dormim maximum 30 de minute și să ne trezim odihniți. 

„Cum poți să faci asta? Adică să dormi 30 de minute. Dacă vrei să nu-ți pui un ceas, ce poți să faci pentru a te trezi mai ușor? Poți să bei o cafea (dar să nu fie trecut de ora 16), poți fix înainte de a te culca să bei o cafea, pentru că o să dureze fix 30 de minute ca acea cafea să se absoarbă, să se metabolizeze și să aibă acel efect de trezire. Deci, dacă ai băut o cafea imediat înainte de a te culca la prânz, o să te trezești super odihnit după alea 30 de minute, pentru că te-ai refăcut 30 de minute, creierul tău s-a relaxat, și imediat când te trezești cafeaua aceea intră în acțiune și este ca și cum te-ai fi trezit dimineața", conchide doctorul.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net