Dormi cu telefonul lângă cap? Mare atenție, ai putea avea probleme grave

Ultima actualizare:

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, ultimul lucru la care te uiți înainte de a merge la culcare (și primul lucru pe care îl vezi la trezire) poate fi telefonul tău. Cum ar putea acest lucru să vă afecteze capacitatea de a dormi și să contribuie la insomnie?

Nu mai dormi cu telefonul lângă tine, te poate îmbolnăvi. Foto: Click.
Nu mai dormi cu telefonul lângă tine, te poate îmbolnăvi. Foto: Click.

Care sunt potențialele efecte nocive ale ținerii unui telefon lângă tine în pat?

Luați în considerare modul în care dormitul lângă un telefon poate afecta capacitatea dvs. de a dormi și modificările pe care le puteți face în această seară pentru a vă ajuta să dormi mai bine.

Cum influențează telefoanele moderne somnul

Telefoanele există de când Alexander Graham Bell a inventat primul telefon în 1876. Abia în ultimele decenii s-a produs o schimbare dramatică, atât în ceea ce privește funcția, cât și rolul lor în viața noastră. Nu mai este doar un mod de a vorbi cu cineva la distanță, telefoanele moderne au o varietate de roluri.

Mobilul, mobilul sau smartphone-urile sunt acum pe deplin integrate în viața noastră de zi cu zi. Aceste minuni ale tehnologiei funcționează ca computere de buzunar. Cu ele putem desfășura multe activități necesare vieții moderne.

Puteți să apelați, să trimiteți mesaje text, să mapați o rută, să navigați pe internet, să răspundeți la e-mailuri și să interacționați prin intermediul rețelelor sociale precum Facebook și Twitter. De asemenea, puteți juca jocuri și utiliza aplicații pentru a efectua o gamă uimitoare de sarcini. Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că aceste funcții pot avea și potențialul de a interveni în somnul nostru.

Reducerea somnului

Multe dintre aceste activități pot provoca o dorință compulsivă de a continua reîmprospătarea, verificarea, răspunsul, citirea, derularea, postarea, clicul sau jocul. 

Poate fi greu să opriți și să puneți dispozitivul deoparte. Numai acest lucru poate duce la o întârziere a orei de culcare și la reducerea timpului total de somn. Acest lucru poate contribui la privarea de somn dacă nu se obțin orele de somn necesare pentru a te simți odihnit. Stimularea poate îngreuna oprirea și adormirea. Mintea poate fi prea excitată sau activată.

Lumina telefonului poate afecta capacitatea de a adormi

În plus, lumina de pe ecranele telefonului, tabletei sau computerului poate afecta capacitatea de a adormi. Cantități mici de lumină artificială de pe ecrane pot provoca o întârziere a ritmului circadian. Acest lucru poate avea un impact deosebit asupra bufnițelor de noapte cu o fază de somn întârziată în mod natural. Dacă lumina soarelui dimineață nu este obținută pentru a contracara aceste efecte, poate apărea insomnia și somnolența matinală.

Motivul pentru care trebuie să ții telefonul departe când dormi

Există motive pentru a ține telefonul departe de tine atunci când dormi. Acest lucru face mai ușor să evitați utilizarea prelungită atunci când ar trebui să treceți la somn. De asemenea, previne controlul compulsiv dacă vă treziți noaptea. Dacă te trezești și citești ceva supărător, poate fi dificil să adormi din nou. Există și alte riscuri de luat în considerare.

Telefoanele sunt concepute pentru a vă solicita răspunsul. Pot exista sunete, alerte, alarme sau lumini care vă atrag atenția. Acest lucru este util când sunteți treaz, dar supărător noaptea. Acestea pot provoca o trezire. Dacă ați adormit deja, dar uitați să vă plasați telefonul în modul de noapte sau de avion, mesajele text aleatorii sau apelurile vă pot trezi. Acest lucru poate fragmenta calitatea somnului. De asemenea, s-ar putea să vă trezească suficient pentru a obține un răspuns, fără a vă trezi complet, rezultând în vorbire incoerentă sau chiar în mesaje text în somn.

Tumori cerebrale și impactul asupra fertilității

Unii oameni își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul câmpurilor electromagnetice asupra riscului problemelor de sănătate. Aceste preocupări au inclus riscuri crescute pentru tumorile cerebrale (mai ales pe partea laterală a capului unde este ținut un telefon) sau impactul asupra fertilității (în special la bărbați, care au organe de reproducere externe și expuse). Atenția ar putea impune reducerea expunerii prin eliminarea prezenței telefoanelor din dormitoare.

Câmpurile electromagnetice produse de telefoanele mobile sunt clasificate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) ca fiind posibil cancerigene pentru oameni, deși nu există cercetări care să demonstreze o astfel de asociere, scriu cei de la Verywellhealth.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net