Mersul pe jos, porția zilnică de sănătate

Acum chiar că nu mai aveți nicio scuză să faceți o mică plimbare zilnic! Este cald, se întunecă târziu, tocmai bine ca le ceas de seară să mergeți pe jos măcar zece minute, cât spun specialiștii. Iată care sunt principalele beneficii ale plimbărilor în aer liber.  

Mergeți pe jos cel puțin 7.000 de pași zilnic  FOTO: Shutterstock
Mergeți pe jos cel puțin 7.000 de pași zilnic FOTO: Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca majoritatea adulţilor să facă 10.000 de paşi, adică aproximativ 8 kilometri pe zi. Mai multe studii făcute în ultimii ani au arătat că și atingerea a 7.000 de paşi pe zi a adus beneficii pentru sănătate. Important este să mergeți pe jos măcar 10 minute, în ritm mai alert, și veți simți ce beneficii aduce organismului. 

Îmbunătăţeşte starea de spirit 

Mersul pe jos, în special în aer liber, creşte fluxul sangvin la nivelul creierului şi stimulează eliberarea unor substanţe chimice numite endorfine, care ne fac să vă simțiți bine şi reduc stresul. Doar 20-30 de minute de mers pe jos sporesc creativitatea, scad riscul de declin cognitiv şi tulburări de memorie şi îmbunătăţesc starea mentală. Persoanele care includ în rutina zilnică mersul pe jos au un risc mai scăzut de depresie şi de anxietate. 

Întăreşte sistemul imunitar 

Dacă mergeți pe jos regulat şi în ritm alert vă ajută să vă protejați de răceală, gripă sau alte infecţii. Și asta pentru că activitatea fizică stimulează producţia de globule albe din sânge, celule implicate în lupta împotriva diferiţilor microbi. Și chiar dacă vă îmbolnăviți veți face forme mai ușoare de boală și vă veți recupera mai repede.  

Scade riscul de boli cronice 

Mersul pe jos poate să prevină apariţia bolilor cronice precum diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare şi chiar a unor tipuri de cancer. Mersul pe jos menţine glicemia în limite normale, poate să ajute la reducerea grăsimii abdominale, ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale şi scade riscul de evenimente cardiovasculare.  

Ajută la slăbit  

Numărul de calorii pierdute prin mersul pe jos depinde de mai mulţi factori, dar cei mai importanţi sunt ritmul de mers şi greutatea pe care o aveţi. În general, o oră de mers pe jos va arde între 230 și 350 de calorii, ceea ce înseamnă că puteți da jos cel puțin 1.600 de calorii săptămânal doar dacă mergeți pe jos zilnic.  

Menţine sănătatea sistemului osteoarticular 

Trecând de 30 de ani, forţa musculară şi densitatea osoasă încep să se diminueze. Mersul pe jos va tonifia mușchii picioarelor, ai spatelui şi muşchii abdominali. În plus, ajută la menținerea flexibilității articulațiilor și scade riscul de osteoporoză, conform farmaciata.ro.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net