Studiu: Metoda simplă care te scapă de anxietate și depresie

Izolarea din pandemie și criza economică cu care se confruntă lumea au dus la o creștere alarmantă a numărului de persoane care suferă de o formă de tulburare anxioasă sau depresivă. O echipă de cercetători a identificat soluția care te scapă de simptomele supărătoare în doar...o săptămână!

Psihologii sunt alarmați de creșterea cazurilor de anxietate și depresie în rândul tinerilor
Psihologii sunt alarmați de creșterea cazurilor de anxietate și depresie în rândul tinerilor

O metodă simplă și eficientă

Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul american Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, o simplă decizie a determinat schimbări semnificative în comportamentul și starea de spirit a participanților la experiment. 

Cercetătorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie au vrut să observe care ar fi efectele unei pauze de o sptămână de la rețelele sociale. Iar rezultatele au fost uimitoare. 

Astfel, ei au descoperit că decizia de a dezinstala pentru doar 7 zile aplicațiile de social media și de a nu folosi în nici un alt fel platformele Facebook, Instagram, TikTok și altele de genul are efecte semnificative în reducerea simptomelor asociate cu depresia și anxietatea, dar și în îmbunătățirea stării generale de spirit și a sănătății mintale. 

Cum au reacționat participanții

Pentru studiu, cercetătorii au ales 154 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 72 de ani. Aceștia au fost aleși din rândul oamenilor care foloseau rețelele sociale în fiecare zi și au fost împărțiți în două grupe. Primului grup i-a fost solicitat să nu mai folosească platformele de sociale timp de o săptămână, iar cel de-al doilea grup a continuat să le folosească în modul uzual. 

După doar 7 zile în care au luat pauză de la rețelele sociale, participanții din primul grup au avut îmbunătățiri semnificative la testele care măsoară nivelul de depresie și anxietate. Mai mult, rezultatele au arătat că starea lor de spirit s-a îmbunătățit considerabil, ei fiind mai energici, mai atenți și mai optimiști. 

Citește și: Anca Serea se luptă cu stările de anxietate de fiecare dată când pleacă în vacanță «Știu că trebuie să-mi înving frica»

Pentru a-i verifica pe subiecți, cercetătorii le-au măsurat nivelul de anxietate și de depresie înainte de începerea experimentului. Participanții au mai fost chestionați cu privire la timpul petrecut zilnic pe Facebook, Instagram, Twitter și TikTok, media fiind în jurul a 8 ore pe săptămână. 

La finalul studiului, ei au furnizat statisticile înregistrate de telefoanele mobile cu privire la timpul de utilizare a ecranului, pentru a atesta faptul că au respectat interdicția. 

Ce spun psihologii?

„Rețelele sociale sunt atât de prezente (N.R. - în viața noastră) încât mulți dintre noi le folosim aproape fără să gândim, din momentul în care ne trezim, până când ne culcăm noaptea”, a explicat dr. Jeff Lambert, de la Universitatea Bath, citat de MedicalXPress.

Profesorul a vorbit despre îngrijorările psihologilor cu privire la efectele negative ale timpului petrecut în exces pe rețelele sociale de copii și adulți deopotrivă. 

„Știm că utilizarea rețelelor sociale este uriașă și că există îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la efectele sale nocive asupra sănătății mintale, așa că, prin acest studiu, am vrut să vedem dacă simplul fapt de a le cere oamenilor să ia o pauză, ar putea duce beneficii în acest domeniu”, a continuat el.

Psihologii avertizează că un număr mare de ore petrecute pe rețelele sociale încă de la vârste fragede poate duce la tulburări de atenție, pierderi de memorie, stimă de sine scăzută, simptome de anxietate, depresie și chiar pericole mai mari, cum este fenomenul bullyng-ului.  

Citește și: Fostul soț al Iuliei, mama sinucigașă din Timișoara, în depresie!

Dilema Socială

Un documentar postat pe platforma Netflix a tras numeroase semnale de alarmă cu privire la pericolele nevăzute ale utilizării rețelelor sociale. Gândite pentru a „facilita comunicarea între oameni”, platforme precum Facebook și TikTok au ajuns să facă obiectul unor controverse și anchete cu privire la modul de utilizare al datelor personale și al efectelor nocive asupra creierului

Pe parcursul documentarului „Dilema Socială”, foști angajați ai Google, Facebook și YouTube, laolaltă cu specialiști din domeniul neuroștiințelor, vorbesc despre strategiile utilizate de creatorii platformelor pentru a-i face pe utilizatori dependenți.

Ei avertizează că datele personale colectate de companii în urma utilizării serviciilor puse la dispoziție gratuit au potențialul de a cauza mari pagube dacă sunt folosite în moduri inadecvate sau dacă ajung în mâini nepotrivite. 

Un alt documentar, „Capitalismul de supraveghere”, dezvoltă problema modului în care corporațiile Big Tech (Google, Amazon, Meta, Microsoft - cele mai mari companii care activează în industria tehnologiei informației) gestionează datele personale. 

Shoshana Zuboff, autor și profesor la prestigioasa Universitate Harvard, face afirmații șocante în cadrul filmului documentar. Ea sugerează că Google, Facebook și restul platformelor din industrie acționează precum un stat în stat, proprietarii neputând fi controlați sau sancționați de nimeni.

„Doi bărbați de la Google care nu se bucură de legitimitatea pe care o oferă votul popular (...)  ajung să exercite controlul asupra organizării și prezentării informațiilor din lume. Un om de la Facebook care nu se bucură de legitimitatea votului, de supravegherea democratică sau de presiunea acționarilor exercită controlul asupra unui mijloc de conectare social folosit la scară universală, împreună cu informațiile ascunse în rețelele sale”, a declarat autoarea indignată.

Citește și: Suferi des de stări de anxietate? 4 moduri prin care le poți preveni din confortul casei tale

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale  jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
raceala jpg
insula pixabay jpg
 bagaje în aeroport Foto
primul bloc jpg
walt whitman captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net