Sucul de portocale, un bun antiinflamator. Câte beneficii are pentru sănătate
Sursă revigorantă de energie şi bonus de sănătate, sucul de portocale este minunat pentru începutul zilei. Este o băutură cu valoare nutriţională imensă, fiind bogată în vitamine şi minerale. Şi nu doar atât! Potocala este un excelent antiinflamator şi antioxidant.
Vitamina C
Două pahare de suc de portocale pe zi poate creşte concentraţia de vitamina C din organism cu 40-64%. Vitamina C este o vitamina esenţială care nu poate fi sintetizată de corpul uman, un antioxidant important, o substanţă care protejează organismul împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, molecule ce pot provoca leziuni ale ţesuturilor şi îmbătrânire precoce. Graţie vitaminei C pe care o conţine şi rolului său de protecţie al organismului, consumul de suc de portocale previne inclusiv apariţia ridurilor.
Sistem imunitar
Sucul de portocale susţine funcţia sistemului imunitar şi are un rol important în prevenirea răcelilor şi infecţiilor. Prin întărirea sistemului imunitar, creşte rezistenţa organismului la infecţii. Sucul portocalelor reduce riscul formării calculilor renali şi al instalării bolilor de rinichi.
Inflamaţie
Aportul de glucoză al meselor bogate în grăsimi pot declanşa reacţii inflamatorii în organism. Reacţiile inflamatorii duc la dezvoltarea rezistenţei crescute la insulină, cauza frecvenţa a diabetului zaharat de tip 2 şi a aterosclerozei, rigidizarea pereţilor vaselor de sânge cauzată de depunerile de grăsimi. Consumul de suc de portocale, carbohidraţi, dar şi grăsimi sănătoase previne apariţia inflamaţiei în organism - o măsură preventivă eficace împotriva rezistenţei la insulină şi a aterosclerozei.
Tensiune arterială
Sucul de portocale conţine hesperidina, un pigment sănătos al plantelor, solubil în apă. Hesperidina ajută la îmbunătăţirea activităţii vaselor mici de sânge, a tensiunii arteriale şi reduce valoarea biomakerilor specifici riscului crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare, la persoanele susceptibile de a dezvolta boli de inimă.
Colesterol
Consumul constant de suc de portocale poate determina scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută la persoanele cu un nivel ridicat de colesterol. Totuşi, mecanismul din spatele îmbunătăţirii acestui proces este încă neclar. Sunt necesare şi alte studii clinice. Sucul de portocale ajută în lupta cu indigestia, constipaţia, dar şi alte probleme digestive, conform sfatulmedicului.ro.
Detoxifiant
Sucul de portocale este bogat în vitamina A, care acţionează precum un antioxidant. El detoxifică organismal prin stimularea funcţiei rinichilor. Vitamina A este asociată şi cu sănătatea ochilor, prevenind astfel deegenerarea maculară. Un singur pahar de suc de portocale proaspăt conţine 50% din aportul zilnic de vitamina A.