Sfatul nutriţionistului: Carnea de miel la tigaie sau la grătar, cea mai periculoasă
Alimentul reprezentativ pentru Sărbătoarea Pascală este carnea de miel. Din păcate, mielul nu este încărcat numai de simbolistică religioasă ci şi de grăsimi şi substanţe cancerigene, relatează Adevărul.
„Mielul are una dintre cărnurile cel mai greu de digerat. Este plin de grăsimi iar crusta care se formează la gătit este plină de substanţe cancerigene. Carnea de miel devine şi mai periculoasă dacă este pregătită la temperaturi ridicate sau la grătar, la foc mare", a spus dr. Nicoleta Mândrescu de la Institutul de diabet, nutriţie şi boli metabolice din Bucureşti.
Cum scăpăm de crusta cancerigenă?
Medicul recomandă ca mielul să fie preparat doar la temperaturi scăzute şi să fie evitată consumarea împreună cu alte alimente grele.
„La miel nu se poate renunţa pentru că este tradiţional, dar putem să-l facem mai puţin nociv. Astfel, putem să-l preparăm la cuptor la temperaturi mai mici, de 80-90 de grade, timp îndelungat. Să nu-l prăjim rapid pentru că se formează imediat crusta aceea cancerigenă. Nici la grătar nu este foarte sănătos pentru că fumul e nociv, dar dacă este făcut la jar, încet, va fi mai uşor pentru organism", ne-a mai spus dr. Nicoleta Mândrescu.
Un alt aliment periculos, drobul, este de asemenea nelipsit din casele românilor de pe masa de Paşti. Specialistul spune că tot acest amestec de organe conţine mult acid uric, periculos pentru organism.
Este de asemenea un produs greu de digerat şi excesul duce la complicţaii, crize biliare, crize de hipertensiune.