Ţii post? Uite ce ai voie să mănânci şi cât costă

image
Alimente permise

A început Postul Crăciunului! Acesta are 40 de zile şi durează până la 24 decembrie. Din punct de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. În general, în post, n-ai voie să consumi carne, lapte, ouă, unt şi alcool.

Chiar dacă Postul e considerat o metodă prin care ne putem "purifica" atât spiritul, cât şi trupul, dacă nu suntem atenţi la ce mâncăm în această perioadă, organismul nostru poate avea chiar de suferit.

În primul rând, trebuie să ştiţi că nu toate persoanele au voie să ţină post.

După sfaturile medicilor, nu au voie să ţină post lăuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic (deoarece ei pierd proteine prin urină şi au nevoie de o cantitate suplimentară), bolnavii cu afecţiuni cronice, cei deprimaţi, cei subnutriţi sau cei care sunt în convalescenţă sau bolnavii de cancer.

Citeşte şi:

Viţa-de-vie, cea mai sănătoasă plantă biblică

Arţarul şi stejarul îţi protejează inima şi mintea

Vrei să trăieşti mult? Iată ce să mănânci!

Copiii ţin post maximum patru zile

Apoi, în ceea ce priveşte copiii, dacă totuşi doriţi să treacă printr-o mică perioadă de post şi cel mic, este important să ştiţi că această perioadă nu trebuie să fie mai mare de patru zile.

În perioada postului, copilul este privat de proteine animale şi, dacă acest lucru se întâmplă pe o perioadă mai lungă, se poate dezvolta o dereglare a secreţiei de hormoni de creştere. Astfel, dezvoltarea copiilor este pusă în pericol.

simeon stalpnicul png
Alimente permise

Idei de reţete

* Sarmale de post cu soia: 350 g/8 lei* Pizza vegetariană: 500 g/12 lei* Chifteluţe de post: 100 g/3 lei* Salată cu fructe şi frişcă vegetală: 200 g/6 lei* Ştrudel cu mere: 2 lei* Salată de legume: 100 g/5 lei* Salată orientală: 100 g/6 lei

Zilele cu dezlegări

În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin, decât dacă se prăznuieşte vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră.

Uleiul şi vinul sunt permise însă marţea şi joia.

Sâmbăta şi duminica, până la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la peşte şi preparate din peşte.

Alte zile în care se mănâncă peşte sunt 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, şi zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă: 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).

2 simona halep a facut vaccinul pfizer impotriva coronavirusului jpg jpeg
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Tora Vasilescu
adelina pestritu si virgil steblea 003 jpeg
Mihai Șora Sursă: Profimedia
FotoJet jpg
image png
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
senat george calin inquamphotos
Rareş Bogdan .  FOTO Mediafax
image
image
image
image
2 simona halep a facut vaccinul pfizer impotriva coronavirusului jpg jpeg
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg