Uite când nu e bine să foloseşti cardul de credit
Există situaţii în care este bine să te gândeşti de două ori înainte de a folosi cardul de credit. Motivul? Te încarci cu o dobândă care va atârna greu mai ales dacă produsele cumpărate nu-ţi vor fi pe viitor de mare folos sau se vor ieftini foarte mult. Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne spune care sunt situaţiile în care este bine să foloseşti bani cash.
Când ai foarte puţini bani pe card
Înainte de a pleca la cumpărături, verifică suma de bani pe care o ai pe card. Dacă observi că ai bani puţini, nu folosi cardul. Astfel, eviţi situaţiile penibile care pot apărea la casa de marcat.
Pe de altă parte, în cazul în care te decizi să cumperi un anumit produs care se încadrează în suma de bani existentă pe card, s-ar putea ca la magazin să constaţi că acel produs costă mai mult.
Citeşte şi:
Vrei credit? Iei mai puţini bani dacă ai carduri
Banca la care ai credit te-a nedreptăţit? Apelează la instanţă!
Uite cum acoperi datoriile de pe cardul de salariu
Ai datorii? Te învăţăm cum să scapi de ele!
Când vrei să faci plăţi pe Internet
Dacă te decizi să cumperi de pe internet şi nu ai încredere în site-ul de unde vrei să achiziţionezi produsul dorit, este recomandat să nu rişti. Nu folosi cardul de credit, pentru că nu ştii cu cine ai de-a face şi s-ar putea să cazi victimă unei fraude.
Când vrei să cumperi din impuls
Nu o dată ni s-a întâmplat să ne aflăm într-un magazin şi să punem ochii pe un articol de îmbrăcăminte pe care l-am şi cumpărat imediat. Fără să ne gândim prea mult înainte dacă avem nevoie de acel produs sau dacă îşi merită banii.
În aceste situaţii, este bine să nu foloseşti cardul de credit pentru că te vei îndatora băncii pentru un obiect vestimentar pe care poate nu-l vei purta decât o singură dată.
Când vânezi ofertele false
Dacă observi un produs scump de care nu ai neapărată nevoie, dar care se vinde acum la ofertă, nu-l cumpăra folosind cardul! De exemplu, un televizor produs de o firmă consacrată costă 7 milioane, cu trei mai ieftin decât în mod normal. Înainte de a cumpăra, întreabă-te dacă într-adevăr ai nevoie de încă un televizor.
Dacă nu, renunţă cel puţin la ideea de a-l cumpăra cu cardul.
Când iei produse foarte ieftine
Este vorba despre produse ieftine, care pot fi cumpărate cu banii pe care îi ai deja în portofel. Nu folosi cardul de credit pentru fiecare nimic pe care ţi-l doreşti.
Dobânzile se vor aduna şi vei plăti mai mult decât fac toate produsele achiziţionate astfel la un loc.
Urmăreşte promoţiile!
În timp, produsele electronice şi electrocasnice se devalorizează şi ajung să se vândă la preţuri mai mici decât în prezent. De exemplu, nu are rost să cumperi folosind cardul de credit un frigider de 10 milioane când peste trei luni el va costa poate 7 milioane.
Căci, cu cât suma de bani folosită este mai mare, cu atât şi dobânda va fi mai mare. Vei plăti mai mult decât face! Ar fi bine să te gândeşti de două ori înainte de a face cumpărături cu cardul de credit. Cel mai indicat este să aştepţi perioadele de reduceri, pentru a plăti preţul cel mai convenabil.
Capcanele cardurilor de credit
Alexandra Popa, specialistul Click!, ne spune azi la ce trebuie să fim atenţi atunci când folosim cardul de credit şi cum trebuie să acoperim datoria.
Băncile şi companiile emitente de carduri au obligaţia să-i contacteze pe clienţii care plătesc în mod constant doar suma minimă şi să le explice că acest comportament de plată reprezintă cel mai scump mod de achitare a datoriei.
În România, băncile şi IFN-urile emitente de carduri sugerează clienţilor să plătească tocmai suma minimă. Acest lucru se realizează în special prin modul în care suma minimă de plată se regăseşte în extrasele de cont - de multe ori, reprezintă cea mai importantă informaţie, atât prin prisma plasamentului în extras cât şi a faptului că este scrisă cu litere îngroşate. Însă sunt şi cazuri în care clienţii primesc chiar scrisori de la bănci prin care sunt sfătuiţi să plătească doar suma minimă.
Cine plăteşte suma minimă se supraîndatorează
Oamenilor li se sugerează, păgubitor pentru bugetul lor, că plata acestei sume minime este suficientă pentru a-şi achita datoria. În realitate însă, plata sumei minime pentru o perioadă îndelungată de timp conduce la umflarea exagerată a datoriei de plată, pentru că dobânzile cardurilor de credit sunt, în general, foarte mari.
Mai mult, în unele cazuri, această sumă minimă de plată nu acoperă nici măcar plata dobânzilor şi comisioanelor aferente. În Marea Britanie, emitenţii de carduri de credit vor trebui să se asigure, în cazul clienţilor noi, că suma minimă de plată va acoperi întotdeauna cel puţin dobânzile, comisioanele şi restul costurilor, plus minimum 1% din suma cheltuită, pentru a încuraja clienţii să adopte un comportament de plată care să nu le creeze probleme de rambursare în viitor.
Citeşte şi:Ai luat credit cu dobândă variabilă? Ţi se va mări rata!
Iată cum faci singur reparaţiile în casăÎnvaţă să-ţi cheltuieşti banii cu cap !