Zece români vopsesc Turnul Eiffel
Nu sunt simpli turişti care iau liftul până la ultimul etaj al Turnului Eiffel ca să admire Parisul de la înalţime. Emil Stark, George Mihăilescu, Cosmin Ghinghiloschi, Costel Paraschiv, Cristian Ştefănescu, Raul Ţepeş, Valentin Paraschiv, Cristian Boboc, Valentin Păduraru şi Florin Vieriu sunt 10 români care lucrează din luna martie la vopsirea Turnului Eiffel.
Cei zece muncitori sunt angajaţi ai firmei de alpinism utilitar Ro Alpine, din Iaşi, şi muncesc, cot la cot cu alţi 16 francezi, marocani, greci şi englezi. "Firma funcţionează din 1997, iar, de trei ani, am deschis un birou la Strasbourg", ne povesteşte Ovidiu Rânja, patronul Ro Alpine.
Pentru că românii sunt cunoscuţi ca muncitori harnici şi serioşi, antreprenorul grec care a câştigat licitaţia pentru vopsirea turnului, a luat firma Ro Alpine drept colaborator.
"Liftingul" Turnului Eiffel se face o dată la şapte ani. Anul acesta, se vor folosi peste 70 de tone de vopsea ecologică, în nuanţe de bronz, ţinând cont că suprafaţa care trebuie vopsită are 250.000 mp, adică 45 de terenuri de fotbal.
Trebuie spus că vopseaua a fost fabricată special pentru turn. Românii vor sta cocoţaţi pe turn până la sfârşitul anului viitor.
«Nimic nu trebuie să ne scape din mână, ca să nu lovim turiştii»
"E o lucrare foarte grea, fiind la înălţime mare. În plus, e unuldintre şantierele cele mai stricte, deoarece trebuie să facem faţă afluxului mare de turişti (n.r. 20.000 de turişti vizitează zilnic Turnul Eiffel). Fiecare angajat are o responsabilitate foarte mare, nu are voie să scape nimic din mână, deoarece e extrem de periculos pentru turişti. Tocmai de aceea toate obiectele sunt asigurate, inclusiv telefoanele mobile", ne-a explicat Ovidiu Rânja, care supreaveghează lucrările chiar şi la înălţime.
Agăţaţi la 300 m înălţime
Uite-l cum stă la 300 de metri deasupra pământului! Raul Ţepeş dă ultima vopsea, cocoţat într-o poziţie ce sfidează gravitaţia, la etajul al treilea al turnului.
Ziua de muncă începe la ora 8.00. La prânz, vopsitorii, indiferent de naţie, iau masa împreună, în cantina de la subsolul turnului, iar, la finalul zilei, adică la ora 17.00, plini de vopsea, se odihnesc puţin pe pajiştea de la baza monumentului şi schimbă impresii, ca între prieteni.